A megfázás elleni harc legjobb fegyvere – tyúkhúsleves

Tanyasi tyúkhúsleves recepttel! - Megfázás ellen tökéletes gyógyír!

Sz. F.

A megfázást a leggyakrabban vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok és az elérhető vírusellenes gyógyszerek hatástalanok. Ám mindenki számos olyan módszert ismer, amelyek népszerűek a megfázás megelőzésére és kezelésére. Amit viszont már nagymamáink is alkalmaztak, az a tyúkhúsleves, most pedig el is mondjuk, miért!

Készíts te is megfázás ellen tyúkhúslevest!

A megfázás és az influenza tüneteinek csökkentésére sokszor ajánlanak egy jó, forró húslevest. Immár több tudományos vizsgálat is alátámasztja, amit az anyák hosszú évszázadok óta tudnak: a meleg, sós folyadék segíti a náthavírus elleni küzdelmet. Egyes vizsgálatok szerint a húsleves enyhíti a felső légutakban kialakult gyulladást is. Növelheti a hatásosságát, ha sok zöldséggel készül. Emellett fogyasszunk C vitamint, cink tartalmú ételeket, ginsenget, bíbor-kasvirág kivonatot, teát, zöld-teát, D-vitamint.

 

Röviden a tyúkhúslevesről

A húsleves a magyar gasztronómia általánosan ismert vasárnapi és ünnepnapi étele, a lakodalmi vacsora első fogása. Készülhet marha-, sertés-, kacsa-, kakas- vagy tyúkhúsból. Teljesen különálló ízvilágot képviselnek a füstölt húsból készült levesek. A magyar étkezési szokások közé az 1700-as években kerülhetett be, mivel a 16–17. századból fennmaradt étlapokból hiányzik. A vándorló Szepsi Csombor Márton 1620-ban még csodálkozott Strasbourgban a leveseken: „én még ezideig oly szupponos várasra nem találtam vala, mint ez”.

 

Apor Péter szerint az ő korában történt az a változás, hogy az étkezés levessel kezdődik: „Amint most levest esznek elsőbben, akkor főtt, sós [=savanyú] káposzta vala az első étek, akiből ettenek”. A 18. század elején azonban már Magyarországon is elterjedt a leves, először a főúri, majd a polgári ünnepi étkezéseknél. És akkor jöjjön a legjobb recept, amit a következő oldalon találsz meg!

 

Készíts te is megfázás ellen tyúkhúslevest!

 

A legjobb tyúkhúsleves recept!

Hozzávalók 4 személyre

1 kilogramm tyúk, 2-3 liter víz, gyömbér – friss, hámozott, szerecsendió – egész, feketebors – egész, csípős paprika – szárított, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zellergumó, vöröshagyma, petrezselyemzöld, fokhagyma, só

 

A tyúkhúsleves elkészítése

Mossuk meg jó alaposan a tyúkot és szedjük darabokra, helyezzük el egy nagy fazék alján a darabokat. Hideg vízben tegyük oda főni a tyúkhúst, gyöngyözve, alacsony lángon hagyjuk, hogy megpuhuljon. Szórjunk hozzá fűszereket, gyömbért, szerecsendiót, borsot, sózzuk meg. Amíg fő, addig megtisztíthatjuk a zöldségeket, vágjuk fel mindet, kivéve a vöröshagymát. Amikor már forr a víz, akkor szedjük le a tetején keletkezett zavaros habot, helyezzük bele a zöldségeket, és főzzük tovább fedő alatt.

 

Nagyjából 3-3,5 óra alatt megpuhul a hús, eközben kóstolgassuk többször, ha kell, akkor sózzuk, fűszerezzük még. Amikor elkészült a leves, vegyük ki belőle a zöldségeket és a húst, majd szűrjük le a levest. Főzzünk ki cérnametéltet és kész is vagyunk!

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

A kurkuma előnyei

2019-04-18

A kurkuma előnyei

A kurkumát már több ezer éve fogyasztják az emberek az egész világon. Az internetnek köszönhetően ennek a fűszernek a népszerűsége a közelmúltban igencsak felgyorsult. A kurkuma egy szuperétel, vagyis egy szuperfűszer. De miért? Összeszedtük előnyeit!

Egyszerű ropogós alma - többféle édességben

2019-04-17

Egyszerű ropogós alma - többféle édességben

Ez az egyszerű almás süti többféleképpen is elkészíthető, és nem csak egészséges verzióban, de hagyományos módon is. Olyannak készíted el, amilyennek szeretnéd! Nagyon egyszerű, nem igazán kell mérni sem a hozzávalókat és akár a saját ízlésedre is formálhatod.

5 tojáshelyettesítő vegánoknak és tojásallergiásoknak

2019-04-17

5 tojáshelyettesítő vegánoknak és tojásallergiásoknak

Manapság egyre több embernél alakul ki ételintolerancia a tojásra vagy a tojásfehérjére. Esetükben igen nehéz az étkezés, hiszen rengeteg termékben használnak tojást. Nem csak a feldolgozott élelmiszerek esetén nehéz elkerülni a tojást, de az otthon elkészített sütemények, receptek többsége is tartalmazza a hozzávalót. De mivel helyettesíthető a to

Csokoládés mogyoróvajas fehérjés zabgolyók

2019-04-11

Csokoládés mogyoróvajas fehérjés zabgolyók

Ha egészséges édességre vágynánk, amely beilleszthető diétánkba is, akkor ez a recept tökéletes lesz. Ezek az egyszerű és ízletes zabgolyók nagyszerűek lesznek édes snacknek. Tele vannak egészséges zsírokkal, fehérjékkel és szénhidrátokkal töltve, amelyek együttesen segítenek eltelíteni és hízni sem fogunk.

Tényleg egészséges a burgonya?

2019-04-11

Tényleg egészséges a burgonya?

Kevésbé sokoldalú zöldség van a burgonyánál: süthetjük, főzhetjük, készíthetünk belőle pürét, hozzáadhatjuk süteményekhez vagy készíthetünk belőle különböző tésztákat is. Sokan mégsem fogyasztják túl gyakran magas szénhidráttartalma miatt. Azonban számos egészségügyi előnye van a burgonyának. Lássuk, melyek ezek!

Milyen előnyei vannak a csicseriborsónak?

2019-04-09

Milyen előnyei vannak a csicseriborsónak?

Eredetileg a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten termesztett csicseriborsó, más néven garbanzo bab, elterjedt a gasztronómiai befolyása az egész világon. Fogyasztása számos potenciális egészségügyi előnnyel jár. De lássuk miért ennyire népszerű étel a csicseriborsó!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
165 635
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
860 106
Közösség

Szótár

Pihenés

A pihenés fogalma A pihenés fizikai és szellemi erők teljes értékű... Tovább

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 237

Átlagos értékelés: 4.8