notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A súlyzós edzésről, röviden, nőknek. Ezt neked is el kell olvasnod, hogy elindulj a változás útján

hirdetes

Nők és a súlyzós edzés

Bablena Hajnalka

Az élet bármely területén nehéz szembefordulni az általánossal, a megszokottal. Halmozottan igaz ez, amikor a "gyengébbik nem" súlyzós edzéséről beszélünk. Rég óta foglalkozom személyi edzésekkel, és sajnos folyamatosan szembesülök avval a szituációval, hogy a nők úgy keresnek fel engem, hogy szeretnének formásodni, de nem akarnak túl izmosak, lenni… 

A nők többsége retteg a súlyoktól ilyen-olyan okok miatt. Most szakértőnk világítja meg a súlyzós edzés fontosságát.

Nos, az alapvető probléma az az, hogy ebben a hitben, hogy ha egy nő elkezd súlyzóval foglalkozni egyik napról a másikra hatalmas izomkolosszussá fejlődik majd, és e rémképtől vezérelve a súlyzós edzés gondolatától is irtózva közelítik meg fitnesztermek kapuját.
A hölgyek egy része  amikor elkezd edzőterembe járni, akkor általában nem csinálnak mást, csak órákon át a kardió gépeken végeznek alacsony vagy legfeljebb közepes intenzitású aerob tréninget, ami alakformáló edzésnek a legjobb indulattal sem tesz eleget.

A fizikai erőt legtöbbször a testi méretekkel kötik párhuzamba, emiatt maximum 3 kg-os súly az amit meg mernek mozdítani, attól tartva hogy ha nagyobb erőkifejtésre kényszerítik magukat egyből gigantikus szörnyeteggé változnak.
 

Szerző: Bablena Hajnalka, személyi edző

A nők többsége retteg a súlyoktól ilyen-olyan okok miatt. Most szakértőnk világítja meg a súlyzós edzés fontosságát.

Az izomépítés – sajnos, vagy nem sajnos - azonban nem megy egyik pillanatról a másikra.
Erről nagyon sok ectomorph (magas, vékony, nehezen hízó típus) testalkatú ember tudna nyilatkozni, akik jobb esetben kemény munka és rengeteg kitartás árán magukra szednek némi izomtömeget.

hirdetes


Nos, a bátortalan hölgyek bátorításául szeretném elmondani hogy is működik ez. Természetes úton nem fog senki hatalmas, robosztus férfiasan izmos testalkatra szert tenni a számára megfelelő (komfortzónán túli!) súlyzós edzés hatására.

Egy természetes tesztoszterontermeléssel ellátott jól fejlődő férfinak, aki táplálékkiegészítők armadát pusztítja be, mellette odafigyel a diétára és az edzésre nagyjából egy évbe telik, hogy mondjuk 5-6 kg tiszta izmot (száraz izomtömegről beszélünk, a zsírt és vizet nem számítva) magára szedjen. 
Emiatt tehát igazán nem kell aggódnia a nőknek azon, hogy óriások és férfiasak lesznek ha kemény súlyzós edzéseket végeznek.

hirdetes

Ennek az az oka, hogy, a nők tesztoszteron termelése még csak meg sem közelíti a férfiakét. Így izomtömegben nem fognak a férfiakhoz hasonlóak lenni, ellenben erőszint növekedésben képesek igen közeli szintre felzárkózni!

Szerző: Bablena Hajnalka, személyi edző

A nők többsége retteg a súlyoktól ilyen-olyan okok miatt. Most szakértőnk világítja meg a súlyzós edzés fontosságát.

Nagyon fontos szempont még azonban a nőknek a súlyzós edzés mellett az egészségi szempontok. Korral kialakulhat (különösen a menopauza után, de a folyamat már 35-40 év körül elkezdődhet)a csontritkulás folyamata. Ennél a betegségnél folyamatosan csökken a csontok ásványi anyag tartalma, elsősorban a nőket érinti. Jelenlegi álláspont szerint vannak olyan vizsgálatok, hogy ez nem feltétlenül igaz a nemekre vonatkoztatva, hanem inkább a fizikai aktivitással függhet össze.


Viszont azt vizsgálatokkal alátámasztva biztosan tudjuk, hogy a rendszeres, ellenállással (például a súlyzóval) végzett edzés hatására a folyamat lassítható illetve késleltethető a kialakulása.

Szerző: Bablena Hajnalka, személyi edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Edzés

Edzés fogalma Az edzés az emberekben való bizalom tudománya a változás érdekében. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő