Rák: elkerülhető kockázatok

hirdetes

Rák: elkerülhető kockázatok

K. É.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Világszerte évente 12 millió új rákos megbetegedést jeleznek a statisztikák. Ezek 40 százaléka megelôzhetô lenne – hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Rákellenes Szövetség (UICC) idei közleményében. A genfi székhellyel mûködô nemzetközi szervezet szakértôi szerint a megelôzés egyik fontos, ám gyakran feledésbe merülô formája az oltás.

Védőoltással a rák ellen

 

A rákos megbetegedések közül ugyanis minden ötödik összefüggésbe hozható vírusos vagy bakteriális fertôzésekkel, amelyek közvetlenül teremtik meg a rák veszélyét, vagy legalábbis növelik a betegség kialakulásának kockázatát. Ilyen például a humán papillomavírus okozta méhnyakrák és a hepatitisz B vírus okozta májrák. Mindkettô ellen már rendelkezünk védôoltással, lehetôségeket azonban ki is kell használni – figyelmeztetett a szervezet.

 

Rák megelőzése életmódváltással

 

A megelôzés másik támasza az életmódváltás:

  • a rendszeres mozgás,
  • az egészséges táplálkozás,
  • a visszafogott alkoholfogyasztás,
  • a kevésbé intenzív napozás,
  • valamint a dohányzás

kerülése ugyancsak csökkenti a rák kockázatát. Mindent egybevetve a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye 40 százalékkal lenne csökkenthetô. Ezért a Nemzetközi Rákellenes Szövetség világszerte arra szólította fel az egészségügyi hatóságokat, hogy tudatosítsák az emberekben ezeket az összefüggéseket. Az elhízás ugyancsak összefüggésbe hozható bizonyos daganatfajták nagyobb kockázatával. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hasi vagy alma típusú kövérséget a 10 legsúlyosabb betegség közé sorolja, mert az úgynevezett civilizációs (és megelôzhetô) betegségek, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, a mozgásszervi, valamint a rosszindulatú betegségek kialakulásában kiemelkedô rizikófaktor – állapítja meg dr. Rodé Magdolna:  A kövérség és kísérôbetegségei  címû könyvében.

hirdetes

 

hirdetes

Egészségesebb étrend

 

A kockázat szempontjából mérvadó a haskörfogat figyelése. A hasban találhatók azok a „veszedelmes” zsírsejtek, amelyek szerepet játszhatnak a daganatok kialakulásában, illetve a növekedésében. Ezek a sejtek olyan gyulladásos idegi átvivô anyagokat termelnek, amelyek a daganatos sejtek osztódását is stimulálják. A zsírsejtekben lévô átvivô anyagok közvetlenül is beindíthatják a génmutációt, a rákos folyamatot. Ennek kockázatát csökkenthetjük egészségesebb étrenddel, ha mellôzzük a mesterséges ételszínezékekkel, ízfokozókkal,tartósítószerekkel elôállított ételeket, üdítôket, és sportolással ledolgozzuk súlyfeleslegünket.


K. É.
 

Forrás: www.gyogyhir.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
egészséges életmód

Szótár

Edzésosztály

  Az edzéscélok, az edzéstartam és az edzésmódszerek kiválasztásánál figyelembe... Tovább

Esküvő szervezés

Az esküvő szervezés kifejezés alatt ma már legtöbben a catering szolgáltatásokra gondolnak.... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes