Pilates

Pilates

ÉRDEKLŐDNI: JOÓSZ ANDREA SZEMÉLYI EDZŐ ÉS PILATES OKTATÓ, WADO-RYU KARATE 1. DAN

MOBIL: 06 20 3184749  E-MAIL: andrea@vitalzone.hu

HS SPORTCENTRUM GÖDÖLLŐ, DÓZSA GYÖRGY ÚT 152.

 

Mi a Pilates ?


Pilates:" A mozgás melytől 10 alkalom után jobban érzed Magad,
20 után látványosan jobban nézel ki,
30 után pedig ...
a párod szemében szikra lobban, ha Rád néz!"

     Joseph Hubertus Pilates

 

"Hiszek a módszeremben! Soha nem volt szükségem gyógyszerekre. A sérülések mindig elkerültek. Az egész világon mindenkinek végezni kellene a gyakorlataimat! Kiegyensúlyozottak és fittek lehetnek!"


       Joseph Hubertus Pilates, 1965-ben, 86 évesen


Joseph Pilates 1930-ban kezdte nyilvánosan oktatni módszerét, melyet eredetileg az első világháborúban sérült katonák talpra-állítására fejlesztett ki mint gyógytornász. Módszere lényegét a speciálisan felépített gyakorlat-sorozatok adják, melyek az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítését, illetve a tudatos mozgáskultúra, egyfajta testtudat kialakítását célozzák.

 

Pilates során a cél az egészséges test felépítése, sérülés kockázata nélkül, megfelelő összpontosítás és figyelem mellett. A speciális légzéstechnika, valamint az egész törzsizomzatot átmozgató gyakorlatok stabilizálják a gerincet és a test többi ízületét. Az alapító több mint 500 különféle gyakorlatot fejlesztett ki, melyből mindenkinek a testfelépítésének és edzettségének megfelelő gyakorlatsorozat állítható össze. A gyakorlatokat kezdetben egyszerűen a földön, matracon végezhetjük- ezek az un. "Mat" órák. Később speciális, rugókkal ellátott gépeken folytathatjuk a gyakorlatokat, melyek lehetőséget adnak fokozatos, a természetest közelítő terhelésre. A gépen végezhető un. excentrikus gyakorlatok során az izom megnyúlása közben erősíthetünk akár nehezen megdolgozható izomcsoportokat is. Az elnyújtott, fokozatosan felépített, ritmusos gyakorlatok javítják a koncentrációt, oldják a feszültséget és fokozzák hajlékonyságunkat.  A Pilates módszer szimmetrikusan és minden testtájékot egyenletes erősít, még a nehezen formálható fenék, comb és törzsizomzatot is. Az excentrikus erősítés lehetővé teszi azt, hogy elkerüljük a hölgyek számára nem kívánatos izomtömeg növekedést.

 

Az egyik Reformernek nevezett Pilates gép, legjobban egy evezőpadhoz hasonlítható. A kocsit, melyet változtatható ellenállású rugók kötnek a vázhoz, lábbal vagy kézzel, egy rúdra támaszkodva vagy csigákon átvetett kötelek segítségével mozgathatunk. A gyakorlatok állva, ülve, vagy fekve végezhetjük növekvő rugóellenállással szemben. Bár a gépeken végezhető gyakorlatok látványosak, igen fontos, hogy csak megfelelően képzett, kellő gyakorlattal rendelkező oktató segítségével sajátítsuk el a módszer alapjait. A speciális légzés és tudatos testkoncentráció az alapja az egész módszernek, és ezek könyvből vagy videóról csak nehezen sajátíthatók el, ezért kezdetekkor igen fontos a megfelelően felkészült stúdió kiválasztása. Későbbiekben, az alapok elsajátítása után, a gyakorlatok felügyelet nélkül is helyesen végezhetők. A földön végezhető un. Mat gyakorlatokat otthonunkban is végezhetjük.

 

A Pilates kíméli az ízületeket, így a gyakorlatokat bármely korosztály végezheti. A módszer  alkalmas arra, hogy bizonyos fájdalmas ízületeket kímélve, edzésben tartsa a sérülésből felépülőket. Ehhez természetesen elengedhetetlen a mozgásszervi szakorvosi ajánlás és felügyelet!


A Pilates kezdetben a ballettművészek és az élsportolók körében terjedt el igen gyorsan, mert biztosítja az egyenletes, az egyébként nehezen edzhető törzsizomzat erősítését, miközben fokozza a rugalmasságot, hajlékonyságot.


A Pilates a nyugati világban nemcsak az fitnesztermek népszerű edzésmódszerévé, hanem a műtét, vagy sérülés utáni rehabilitáció fontos részévé vált. Jelenleg legdinamikusabban fejlődő iránya a sérülés megelőző un. prehab módszer, megelőzendő a sérülést és az azt követő rehabilitációt.

 

A Pilates alapelvei

Koncentráció: összekapcsolja a tudatot azzal, amit éppen a test csinál
Kontroll: elősegíti a test-tudat koordinációt, ami garantálja, hogy a mozgás ne legyen véletlenszerű
Légzés:rekeszizomlégzés
Összpontosítás: munka a belső erővel
Testtartás: a testrészek helyzetének tudata
Folyamatosság: hosszú, kecses mozgás
Pontosság: mozgás pontosan, gazdaságos ütemben
Állóképesség: az intenzitás elemeinek bemutatása, hogyan növeljük a test ellenállását, ha felkészültünk
Relaxáció: a test ellazításának megtanulása

A kilenc alapelv biztosítja a Pilates-gyakorlatok helyes végrehajtását:
Az első a koncentráció, a mozgástudat, ami megengedi, hogy az agy arra figyeljen, amit a test csinál. Az agyad használod, hogy újratanítsd az izmokat, maximálisan oda kell figyelned a testedre végig az edzés alatt. A koncentráció mellett folyamatosan  kontrollálni kell a mozgást, ami biztosítja, hogy az ideg-izom koordináció nem lesz véletlenszerű. A kontroll összpontosítással érhető el: egy ún. erőközpontból dolgozunk. Valamennyi mozgás belülről kifelé ellenáll. Belülről kifelé stabilizálunk, a mély, kis izmoktól, ami hatékony és biztonságos kiindulási helye a mozgásoknak. Így van ez a rekeszizomlégzésnél is. A légzés indítja a mozgást: a mellkas hátsó részébe történő belégzés áthelyezi a testet és segíti helyes tartását. A hibás tartás negatívan befolyásolja a légzést, a testtartást és kihat a mozgás minőségére. A folyamatosság és a pontosság alapelvei megnyitják az utat egy csodálatos mozgástapasztalat felé: célunk, hogy a hosszú és kecses mozgás egyben hatékony és pontos is legyen. Végül a mozgásintenzitás  és ellenállás lehetővé teszi, hogy a test állóképessége növekedjen. Az izmok megtanítása a relaxációra kiemelkedő fontosságú:a relaxáció a test-szellem egészségének és gyógyulásának kulcsa. Ha a test-lélek kapcsolat tudja, hogyan kell pihenni, soha nem fog túlterhelődni és kimerülni.
 

Mi a Pilates hatása?

A gyakorlatok főként a mély hasizom és a hátizom megerősítésére, stabilizálására, az erős és karcsú végtagok kialakítására koncentrálnak.
A vázizomzat megerősítése során a gerinc, a csípő és a vállízület mozgékonyabbá válik.

Az izomzat esztétikus kidolgozottságát az edzés során harmonikusan váltakozó erősítő nyújtó gyakorlatokkal érjük el.

Az edzés során történő tudatos légzés segíti koncentrációs készségünket, növeli teljesítőképességünket.

A több mint 500 gyakorlat mindegyike megdolgoztatja a has, hát, csípő és fenékizomzatot.  A koncentrált mozgáskoordináció és a tudatos légzés testi lelki felfrissülést hoz hétköznapjainkba.

 

"Közérzeted 10 alkalom után jelentősen javul,
Tested 20 óra után megszépül,
 és 30 óra után teljesen átalakul..."


            Joseph Hubertus Pilates

A Pilates módszer

PilatesA Pilates segít karcsúságunk megőrzésében és izomzatunk feszessé tételében, törzsizomzatunk stabilizálásában.

A módszer lényege, hogy olyan egyenletes, fokozatosan felépített gyakorlatokból áll, amelyek elősegítik izomzatunk harmonikus egységként történő működését. Egyúttal magában foglal egy olyan speciális légzéstechnikát, melynek segítségével nemcsak a szervezet oxigénellátása növelhető, hanem a fizikai teljesítmény is jelentősen fokozható.

 

Joseph Pilates több mint 500 különböző gyakorlatot fejlesztett ki. A talajon végezhető gyakorlatok mellett a tréning magában foglal speciális gépeken végezhető gyakorlatokat is. Ezek segítségével lehetővé válik az izomzatnak a szokványos ízületi terheléstől eltérő, nyújtással egyidejű erősítése.
Első stúdióját 1926-ban nyitotta meg New Yorkban, tanítványai közé tartoztak olyan táncnagyságok, mint Martha Graham és George Balanchine.
A Pilates technika egykor a hollywoodi sztárok titkos edzésmódszere volt. Ma is számos híresség e módszer segítségével őrzi meg fiatalos erőnlétét és alakját (Madonna, Julia Roberts, Jennifer Aniston, Keanu Reeves,...).

 

Mi a különbség a Pilates és a Jóga között?

Mindkét mozgásrendszer lényege a tudatos testhasználat kifejlesztése. Mindegyik nagy hangsúlyt fektet a mély, koncentrált légzéssel összekapcsolt, főként nyújtó gyakorlatokra.
Amíg viszont a jógában a  mozdulatok célja bizonyos speciális pózokban való megmaradás, addig a Pilates tudatosan az anatómiára épülő mozdulataival dinamikus átmenetet valósit meg a speciális rendszerben felépített mozdulatok között. 
Haladó szinten a Pilates kardió edzésre, állóképesség javítására is alkalmas!

A Pilates attól különleges, hogy egyénre szabott gyakorlataival teljes testi-szellemi fittség érhető el és tartható fent.

Kinek ajánljuk a Pilatest?

Az USA-ban már hosszú évek óta gyakorolják a Pilates módszert, ami rendkívül népszerű a fitneszt kedvelők, színésznők, táncosok, menedzserek körében, és Európában is egyre nagyobb teret hódít.

A módszer célja egy sportos, vékony testalkat felépítése, valamint a szép tartás és tudatos mozgás elsajátítása mindkét nem számára.

Egyre gyakoribb ugyanakkor a különböző izomgörcsök, hátfájdalmak elleni prevenciós alkalmazása. Ezeket a panaszokat a helytelen testtartás (pl. ülőmunka) okozhatják, így az átlagemberek is szívesen végzik.

 

A Pilates módszer természetesen nem pótolja az orvosi kezelést!

Más testformáló módszerekkel szemben, amelyek mindenekelőtt az izomtérfogat növelésére törekednek, a Pilates a hosszú,  szálkás izomzat kidolgozását célozza meg.
Fontos előny, hogy a gyakorlatok felépítése  és a gépek lehetővé teszik a fokozatos, ízületkímélő terhelést így kezdőknek és középkorúak számára is kiválóan alkalmas!
Miért fontos, hogy erősek és ruganyosak legyenek a törzs mélyizmai ?
Az erős és ruganyos törzsizmok képesek minden oldalról megtámasztani a gerincoszlopod, ily módon tehermentesítve azt. Így végre megszabadulhatsz a hátfájástól, melynek egyik leggyakoribb kiváltó oka az elgyengült tartóizomzat! Jobbá válik testtartásod és izmaid újból szimmetrikusan kezdenek működni ( a "kezesség" miatt minden embernek - Neked is! - erősebb az egyik oldala. Csak figyeld meg Magad: ha jobb kezes vagy, általában mindent azon az oldalon csinálsz.)
A Pilates gyakorlatok segítségével a beidegződött rossz mozgásminták, melyek végsősoron az izomrendszer egyensúlyának megbomlásához, hosszútávon tartáshibákhoz és mozgásszervi panaszokhoz vezetnek, megszűnnek!


Joseph Pilates szerint: "Csak annyi idős vagy, amennyi a gerincoszlopod!"

Lehetsz 60 évesen ruganyos, fiatalos, ha karbantartod  gerinced és 30 évesen is merev, mozdíthatatlan "betontömb", ha elhanyagolod! Próbáld csak ki: le tudsz hajolni előre úgy, hogy a tenyered a talajon, miközben térded nyújtva? Szóval, akkor talán hasznos lehet Neked is ez a módszer ... Pilatesszel gerincoszlopod fiatal és rugalmas marad, vagy ha már esetleg nem az, újra azzá varázsolhatod! 
Egy Pilates óra szép! A mozdulatok lágyak, áramlóak és kecsesek, ám ahhoz hogy ez kívülről ilyennek látszódjék, belülről hihetetlen koncentráció és kontroll szükséges, de ezt Te is meg tudod szerezni! 
 
 


címkék: