Penészes ételt ettem, lehet tőle bajom? Most mindenre választ kapsz!

hirdetes

Penészes ételt ettem, lehet tőle bajom? Most mindenre választ kapsz!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Penészes ételt ettem, lehet tőle bajom? Most mindenre választ kapsz!

A penészes ételekről

Legtöbbször azt lehet hallani, hogy a kenyereken illetve a sajtokon megjelenő penész nem okoz problémát (ezt laikus emberek állítják), ezekben az esetekben elég, ha levágják a penészes részt, a többit nyugodtan el lehet fogyasztani, mivel nincs egészségkárosító hatása. Az igazság viszont az, hogy a penész nemcsak az élelmiszerek felületén jelenik meg, hanem az étel mélyebb rétegeibe is beássa magát, hála gyökereinek, és ez bizony akkor is így van, ha szabad szemmel nem látjuk! 

 

A penészes étel elfogyasztása nagyon kellemetlen következményekkel járhat, mivel a penész olyan káros, mycotoxinnak nevezett anyagot termek, amely szervezetünkbe kerülve hányást, allergiás reakciókat, és légzési nehézségeket okozhat. A penész rendkívüli módon fokozza az asztmás tüneteket, és még bőrpanaszokat is okozhat.

hirdetes

 

Ha még ez sem győzött meg, hozzáteszem gyorsan, hogy a mycotoxinok egy típusáról már bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatása van, különösen a nem megfelelő módon tárolt őrölt magvakon megjelenő penész méreganyaga, az aflatoxin.

 

Sajnos sok esetben nem látjuk szabad szemmel a penészt, viszont nem érdemes megszagolnunk a romlottnak gyanított ételeket, mivel ezzel a láthatatlan spórákat belélegezhetjük, ami szintén káros. Ha nem látunk penészre utaló nyomokat, de mégis gyanús az étel külseje (például nyálkás a felülete), ne habozzunk, dobjuk ki inkább!

hirdetes

 

A legkeményebb sajtok jelentik csak a kivételeket, például a parmezánról vagy a chedarról levághatjuk a penészes részeket, ugyanis ezeknek a belsejében nem képesek behatolni a gombák. Érdemes legalább egy kisujjnyi vastagon eltávolítani a fertőzött részt, lekaparni viszont meg se próbáljuk, mert így csak szétszúrjuk a spórákat! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás

Szótár

Poggyászlakat, karabiner

Utazni készülsz? Gondoskodj róla, hogy szállított értékeid is biztonságban utazzanak és... Tovább

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 233

Átlagos értékelés: 4.8