Youtube feliratkozás
 

Mindegy hány évesek vagyunk - idősebb korban is nagyon fontos a mozgás

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Október 17. Szerda - Hedvig
hirdetes
 | Szerző: Melinda Lantos
címkék:

Miért fontos a fizikai aktivitás idősebb korban


Sport idősebb korban

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ahhoz, hogy nyugdíjas éveinket jó erőben és jó lelki állapotban tölthessük elengedhetetlen a mozgás. Nem kell rögtön az extrém sportokra gondolni, csak menjünk ki a szabadba és sétáljunk, túrázzunk egy jót. Élvezzük a nyugalmat, a természet szépségeit akár egyedül, akár a társunkkal vagy az unokákkal. A lényeg, hogy ezt rendszeresen tegyük meg.

Szalad az idő

Sosem gondoltuk volna húsz-harminc vagy akár negyven évvel ezelőtt, hogy egyszer eljön az idő, amikor nyugdíjba vonulunk. Csak egy pillanatnak tűnt eddigi életünk, pedig tartalmas volt igazán: fiatalság, karrier, esküvő, gyerekek, válás, megint esküvő... később aztán gyerekeink kirepültek, sokszori próbálkozásra végre megtaláltuk a lelki társunkat is, akivel az elkövetkező évtizedeket tölthetjük. Valójában egész jó életünk van, csak az a gond, hogy a háziorvosunk előre köszön az utcán, hiszen jól ismer, sajnos elég sűrűn nyitjuk rá a rendelő ajtaját mostanában.

hirdetes

 

Fiatal korban teljesen természetes a mozgás, az aktív sportolás, nem biztos, hogy tudatosan, csak mert jólesik és a körülöttünk lévők is mind ugyanezt teszik. Később, amikor már gyermekeink töltik ki életünk nagyrészét, ez az aktív élet kissé háttérbe szorul, vagy mondjuk inkább úgy, hogy átalakul. Rohangálássá a pici gyerek után, majd még néhány év elteltével állandó rohanássá, hogy biztosan odaérjünk reggel a munkahelyünkre, délután a különórákra vagy a szülői értekezletre. Este aztán hulla fáradtan esünk az ágyba. Jó okunk van fáradtnak lenni, hiszen végig sem tudjuk gondolni az elvégzett napi teendőinket annyira sok volt belőlük. A sport hiányzik ugyan, de hát képtelenek vagyunk beilleszteni a napirendünkbe.

 

Most még nem késő!

Telnek az évek, egyre több időnk van magunkra, hiszen gyerekeink régen elhagyták a családi fészket, de a sport valamiért továbbra sem része az életünknek és azt vesszük észre, hogy egyre több egészségügyi problémával kell megküzdenünk. Pedig a megoldás annyira egyszerű, ráadásul igazi örömforrás lehet az életünkben.

Most kéne felismerni, hogy mennyire fontos a mozgás. Lehetőleg a természetben. És tényleg nem kell feltétlenül a maraton futásra vagy Balaton átúszásra gondolni. Egyszerű, jóleső sétálásról, túrázásról beszélünk, ami nem csak a fizikai erőnlétünket növeli, hanem a lelkünkre is igen jó hatással van – a kettő együtt pedig az egészségi állapotunkat befolyásolja pozitívan. Ha jól és tartalmasan szeretnénk eltölteni a hátralévő évtizedeket, ha boldog és kiegyensúlyozott életet akarunk magunknak, akkor álljunk fel a karosszékből és menjünk ki a szabadba. A jótékony hatást már néhány alkalom után tapasztalni fogjuk. Kevésbé fáj a derekunk, többet mosolygunk és az unokák után is könnyebben szaladunk.

 Magyarországon fantasztikus helyek vannak, ahol hatalmas sétákat tehetünk és élvezhetjük a természet szépségeit minden évszakban. Időnk van rengeteg, tehát lelkifurdalás nélkül szánhatunk akár több napot is egy jó kirándulásra. Tolna megye igazi gyöngyszem egy ilyen többnapos programhoz.  Zichy Park Hotelben nagyon kedvező áron tudunk szállást foglalni. Kérhetünk egy jó masszázst, ami igen jól tud esni egy hosszú túra után. Van sószoba és szauna is. A hotel saját tavában horgászni és sétálni is lehet. Sőt, ha kedvünk szottyan, akár lovaskocsikázhatunk, de a bátrabbak akár lóhátra is pattanhatnak.

hirdetes

hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb fogyással, alakformálással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.