Miből készült régen és miből készül ma a virsli,összetevők,ne egyél virslit,virsli összetevői,tartalma,tartalmaz,egészségtelen,káros,undorító,táplálkozás,életmód

Miből készült régen és miből készül ma a virsli?!

hirdetes

Szilveszter alkalmával megnő a virslifogyasztás, elviekben ilyenkor az éves eladott mennyiség 1/5-ét esszük meg. Sokan vesznek otthonra, tartalékba vagy a váratlan vendégeknek, de ehelyett egy másik alternatívát kellene keresned! Régen a virsli péppé vert marhahúsból, illetve bécsi frankfurti esetén disznóhús hozzáadásával készült. Ma a magyar élelmiszer törvénykönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) alapján jelenleg a virsli legfeljebb 70%-ban állhat vízből. Amennyiben a gyártók tartják magukat a hivatalos, akkor vajon mivel töltik ki a maradék 30%-ot??!

Miből készült régen és miből készül ma a virsli?!

Mi is kerül a virslibe?

 
A magyar élelmiszerkönyv előírásai szerint a virsli legfeljebb 69% vizet tartalmazhat. A maradék pedig... nos, aki meggyőződéssel ragaszkodik a virslievéshez, inkább ne olvasson tovább!
 
Régóta tudjuk, hogy a párizsihoz hasonlóan a virslibe is a húsipari hulladék kerül. A "ne akard tudni, micsoda" kategóriától a  szőrös-bőrös-szalonnás verziókig terjed a skála és sokszor sajnos a magasabb ár sem garancia a magasabb minőségre. A legolcsóbb fajta virsliktől viszont kifejezetten érdemes óvakodni. Aki emlékszik még azokra a típusokra, amik roppantak a fogunk alatt, nyilván sejtik, hogy a helyzet sokat romlott az elmúlt évtizedekben. 
 

Ha a kutyának se kell, neked miért?! 

Miből készült régen és miből készül ma a virsli?!

Manapság már az is előfordul, hogy egy macska vagy kutya rá sem hederít bizonyos virslikre és nyilván a virsli fogyasztónak is feltűnt, hogy az állag tényleg nem a régi. Igazi, roppanós élményt már nagyon kevés termék nyújt, hiszen sem a víz, sem a szója nem roppan elég jól.

Ennél is aggasztóbb, hogy némelyik virslit már rágni sem kell, hiszen egyszerű masszaként adja meg magát, miközben vágnánk belőle egy szeletet. Régen ritka balesetnek számított, ha kidurrant vagy szétnyílt a virsli, ma már stopperrel a kezünkben kell őriznünk a fazekat, ha szeretnénk még egyben felszolgálni a virsliszerű készítményt. Márpedig a hús nem dagad háromszorosára a forró vízben….ez elgondolkodtató, nemde?

hirdetes

 

Ilyen volt az eredeti virsli! 

Miből készült régen és miből készül ma a virsli?!

Az eredeti virsli péppé vert marhahúsból - bécsi frankfurti esetén disznóhússal keverve - készült, amit fűszerezés után juhbélbe töltöttek, majd fellógatták füstölni az aroma és a tartósítás végett. Ez nagyjából semmiben nem emlékeztet a boltokban ma kapható készítményekhez, talán annyi a közös bennük, hogy némelyikben tényleg van marhahús és van, amelyiknek füstös íze van (bár ez az aromák miatt is lehetséges).

 

A jelenlegi előírás szerinti legfeljebb 69%-os víztartalom egyébként nem jelenti azt, hogy mindegyik típusban ennyi van, de azért a gyártók zöme törekszik rá, hogy alkalmazkodjon az előírásokhoz. Ám ha megnézzük néhány, találomra kiválasztott termék apróbetűit, bizony, sokszor már második helyen (tehát második legnagyobb mennyiségben) találjuk a vizet az összetevők között.

hirdetes

 

Miből készült régen és miből készül ma a virsli?!

A hajdani fűszeres húspép nagy részét ma szójával, bőrkével, csontpéppel, gyártási szalonnával, cukorral, burgonyakeményítővel, stabilizátorral, savanyúságot szabályozó anyagokkal, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és mesterséges aromákkal pótolják. A hús pedig, ami belekerül, még az élelmiszergyártók által bevallottan is olyan minőségű, hogy más formában nem lehetne értékesíteni.

 

Szinte mindegyiken megtalálható a tej- tojás- és szójaszármazék, de némelyik csomagoláson olvastunk zellert, mustár származékot - akármi is legyen az -, búzát, pisztáciát és mandulát is. Ja, és kék nejlonzacskót, ahogy az a Kisalföld weboldalán fényképekkel dokumentálva is látható, valamint használt BKV-jegyet - igaz, ez csak a csomagolásba került bele...

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ghrelin – éhes vagy?

2019-06-13

Ghrelin – éhes vagy?

A ghrelin főleg az emésztőszervek által termelt peptidhormon, amelynek fő funkciója az éhségérzet kiváltása és az energia zsírszövetben és glikogénként való raktározása.

Tudod mi az a tahini? Ismerd meg!

2019-06-13

Tudod mi az a tahini? Ismerd meg!

A tahini pirított és őrölt szezámmagból készült paszta, melyet egy kevés olívaolaj segítségével kevernek megfelelő állagúra. Fogyasztása előnyösebb a szezámmagénál, mert az őrölésnek köszönhetően könnyebben emészthető, és a tápanyagokat is jobban tudja hasznosítani a szervezetünk.

Akik gyakran szenvednek hasi puffadástól, és folyamatos bélrendszeri problémáik vannak, azoknak itt van, 10 hatékony tisztítómódszer puffadásra és hasi görcsök ellen!

2019-06-13

Akik gyakran szenvednek hasi puffadástól, és folyamatos bélrendszeri...

Akik gyakran szenvednek hasi puffadástól, és folyamatos bélrendszeri problémáik vannak, azoknak itt van, 10 hatékony tisztítómódszer puffadásra és hasi görcsök ellen!

7 tipp, hogy egészséges maradj a nyári időszakban

2019-06-13

7 tipp, hogy egészséges maradj a nyári időszakban

A nyár beköszöntével sokan nyaralni indulnak, vagy csak kiruccannak hétvégére a strandra. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a strandon a büfé felé venni az irányt, ahol a lángos, a palacsinta és a fagylalt a legnagyobb ellenségünk. Hogyan maradj nyáron is egészséges? Segítünk!

Mivel tudom helyettesíteni természetes úton a vízhajtókat?

2019-06-12

Mivel tudom helyettesíteni természetes úton a vízhajtókat?

Vízhajtó tablettákat akkor szoktak felírni az orvosok, ha valakinek túlságosan sok felesleges folyadék gyűlik fel a szervezetében. Nem kell azonban rögtön gyógyszerekért nyúlnunk, érdemes lehet természetes módszereket is kipróbálni.

C-vitamin a közismert antioxidáns

2019-06-11

C-vitamin a közismert antioxidáns

Sok-sok elmélet látott már napvilágot a C-vitamin jótékony és bizonyos esetekben kellemetlen (pl. vesekő, köszvény, hasmenés, B12-vitamin felszívódás nehezítése) hatásairól, melyek közül az utóbbiak nagy részét kísérletekkel nem is sikerült alátámasztani.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
209 432
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 333 819
Közösség

Szótár

Diagnózis

A betegségek neve, tágabb értelemben az a folyamat, amely az orvos aktív munkájának... Tovább

ORAC

  Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 154

Átlagos értékelés: 4.8