Gyerek vagy kutya – maradhat-e a kutya, ha jön a baba?

hirdetes

Gyerek vagy kutya – maradhat-e a kutya, ha jön a baba?

Methew
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Babát szeretnél, de nem tudod, hogy összefér-e a kutyával? Szeretnél tisztán látni az állattartásban érdekelt, ebből évente százmilliárdos bevételt produkáló  állateledel  és állatgyógyászati eszköz gyártó cégek és a riogatásból profitot szerző baba védő termékeket forgalmazó cégek marketingével szemben? Igyekszünk segíteni! 

Gyerek vagy kutya – maradhat-e a kutya, ha jön a baba?

 

Szomszédomban van egy nagyon kedves, aranyos kutya, Ubul. Szeretjük, lányom is folyton játszik vele. Lányom még többet játszana, bár már majdnem 9 éves, fél a kutyustól, mert folyton ugrál örömében, fél tőle, hogy feldönti, vagy megkarmolja. Begipszelt lábammal én is találkoztam velük minap, amikor alig tudtam elkerülni, hogy Ubul engem is feldöntsön. A szomszédok gyermeket szeretnének, így elgondolkoztatott a dolog, hogy egy várandós kismamát, vagy egy babakocsit, egy totyogó gyermeket mennyire veszélyeztethet egy kutyus. Beszéltem hát állatorvossal, alaposan áttúrtam a szakirodalmat, és rá kellett jöjjek, rengeteg egyéb veszélye is van a kutya-gyerek kapcsolatnak, amiből azért sok kivédhető! Sok nem….
 

Veszélyes a baba, a gyermek egészségére a kutya?

 

Itt egymásnak feszül az „kisállat-ipar” és a „babaipar”. Azok, akiknek az az érdekük, hogy minél több eledelt és gyógyszert eladjanak, azt mondják, az állat rendszeres kezelésével a kockázat minimalizálható.  Tudnunk kell, hogy a kutya valóban terjesztője lehet a legszörnyűbb zoonózisnak, vagyis állatról emberre terjedő betegségnek, a veszettségnek, ezenkívül egyes baktériumos betegségeknek, például a leptospirózisnak, valamint számos gombás fertőzésnek és élősködőnek. A veszettség ellen természetesen van oltás, a gombás fertőzések ellen viszont nem tudunk védekezni
 
 
Gyerek vagy kutya – maradhat-e a kutya, ha jön a baba?

Elkerülhető megfelelő védekezéssel a gyermek fertőzése?

 

Léteznek olyan élősködők is, amelyek a kutya és a macska belső szerveiben, szöveteiben élnek (endoparaziták). Többnyire a fertőzöttség nem jár együtt látványos tünetekkel. A belső élősködők közül több faj kedvenceink emésztőcsatornájában éri el teljes kifejlettségét és így ezeknek az ivari termékei (petéi, lárvái, oocystái) a béltartalomba kerülnek, majd az állatok ürülékével (bélsárral) a környezetbe juthatnak. Sajnos vagy talán szerencsére, ezek a képletek csak mikroszkóppal láthatók, egyes fajoktól függően gyakran több ezres nagyságrendben ürülhetnek a fertőzött állatok bélsarával. A talajra jutott paraziták kint folytatják fejlődésüket és újabb állatok fertőződésére nyújthatnak lehetőséget. Több faj az emberre is veszélyes lehet, azaz zoonózist okozhat.
 
Sajnos kevés az olyan gondos tulajdonos, aki pontosan, minden kezelést és minden megelőző intézkedést megtesznek, hogy a kutyában ne legyen semmilyen emberre veszélyes fertőzés. Ma Magyarországon az 1,2 millió kutyára 200.000 kóbor kutya jut. Ezek telis tele vannak betegséggel.  Így a sétáltatással hatalmas mennyiségű kórokozóval találkozik szegény eb, szinte folyamatosan  fertőtleníteni kell ahhoz, hogy ne legyen benne valamilyen zoonózis. 
Gyerek vagy kutya – maradhat-e a kutya, ha jön a baba?

Hogyan fertőzhet a kutya?

Számos egyszerű parazita, köztük a gyűrűsféreg is kutyaürülékkel való érintkezés útján terjed. Amikor a fertőzött ürülék az udvaron marad, a gyűrűsféreg és egyéb élősködők petéi megmaradnak a talajban akár évekig is. Ennek következtében, aki érintkezésbe lép a fertőzött talajjal, megbetegedhet.
hirdetes
 
A gyerekek vannak leginkább kitéve a fertőzés veszélyének, mivel ők hajlamosak arra, hogy az udvaron, parkban, játszótéren a piszokban játsszanak, utána kezüket a szájukba tegyék, vagy megdörzsöljék a szemüket. De a szabadban frizbiző, vagy focizó felnőttek is ugyanilyen veszélynek vannak kitéve. A parazitákkal való fertőzések súlyos betegségeket okozhatnak és különösen nagy veszélyt jelenthetnek a kismamák magzataira nézve is.
 
Az 1-6 éves korú gyermekek 10-30 %-ánál tapasztalható a nem élelmiszerként szolgáló anyagok időnkénti szájba vétele, ill. elfogyasztása pl. föld-, homok-(játszótéri homokozók!!), fű-evés. A vándorlás (larva migrans visceralis) során a lárvák a vérárammal különféle szervekbe jutnak. A lárváknak nagy az affinitásuk az idegszövethez, ezért ezeknek nagy hányada juthat az agyvelőbe, de esetenként a szembe is. Súlyos tüneteket okozhatnak, elsősorban nagyobb mennyiségű fertőzőképes peték felvétele után.
Gyerek vagy kutya – maradhat-e a kutya, ha jön a baba?

Mi baja lehet a gyermeknek a kutya által terjesztett, ki nem védhető betegségektől?

Minden évben körülbelül tizenöt kisgyerek vakul meg a kutyák ürülékében található baktériumok miatt. Ez elsősorban azokon a helyeken - főleg a lakótelepeken - jelent veszélyt, ahol a játszóterek nincsenek bekerítve, mert itt gyakran előfordul, hogy a kutyák a homokozóba piszkítanak, a baktériumok és élősködők pedig a homokból a gyerekek szemébe, szájába kerülhetnek.
 
Szigeti Zoltán, a budapesti Szent János Kórház szemészeti osztályának vezetője az Origónak elmondta, hogy a játszótereken sokféle szemsérülést szenvedhetnek a gyerekek. Ezek túlnyomó része elkerülhetetlen, de kisebb megbetegedés, például a por, a homok szembe kerülésével kialakuló kötőhártyagyulladás. Azonban a kutyák, macskák vizeletével és ürülékével a homokba, majd a gyerekek szemébe kerülő baktériumok és férgek sokkal súlyosabb betegségeket okozhatnak.
 
Az állatok vizeletében lévő laptospira baktérium például a szembe kerülve súlyos, nehezen kezelhető gyulladást okoz. Ennél is súlyosabb következményei lehetnek, ha a gyerek szeme a kutyák székletében lévő toxocarával fertőződik. Ez a féreg a szemben fejlődik ki teljesen, súlyos ideghártya-, érhártyaromlást okoz, melynek első jele a kancsalság. Ha nem veszik észre, és nem kezelik idejében, vakságot is okozhat. Itthon minden évben körülbelül tizenöt kisgyerek vakul meg emiatt.
Gyerek vagy kutya – maradhat-e a kutya, ha jön a baba?

Kell-e tartanunk a kutyatámadástól?

Évente csaknem ötezer veszélyes kutyatámadást regisztrálnak Magyarországon. Van forrás, mely szerint a hat éven aluli gyerekek a legveszélyeztetettebbek, de más források szerint a gyermekeket 1 és 4 éves koruk között éri a legtöbb kutyaharapás, mert ebben az életkorban fedezik fel a világot, és nem tartanak az állatoktól. Nagyon gyakoriak a 11-13 éveseket érő támadások is. A pubertás, a nemi érés olyan agressziót indít be, amelyre a kutya válaszol, ha a gyermek túl messzire megy el az állat ingerlésében. 
hirdetes
Ilyenkor persze nem a kutyát, a gazdát kell okolni. Miért hagyja a gyereket a kutyával játszani, főleg, ha azt egyedül teszi?! A statisztikai adatok szerint a fő veszélyt elsősorban nem az ismeretlen kóbor állatok jelentik, a harapások 60 százalékát a saját kutya okozza. Azt gondolnánk, neveléssel ez elkerülhető, de a gyermek-kutya viszony nem egyenlő az ember-kutya viszonnyal! 
 
A kutya, ahogy az ember is, lehet rejtetten beteg, mely hirtelen és minden nevelés ellenére ingerlékennyé teszi. A beteg vagy koros kutya ugyanúgy szenvedhet középfülgyulladástól, ekcémától, vagy reumától, mint az emberek. Ha a gyermek az ilyen kutyát gyors felállásra ösztökéli, azzal harapásnak teszi ki magát. A pórázon tartott kutya, ha veszélyt érez, és nem tud elmenekülni, félelmében is haraphat.
Gyerek vagy kutya – maradhat-e a kutya, ha jön a baba?

Menjen vagy maradjon tehát a kutya, ha jön a baba?

Az állatorvosok és a kutyaszakértők szerint ha nagyon szigorúan betartunk minden előírást, mely a kutyák betegségeinek megelőzését és megszüntetését célozza, rendszeres laborvizsgálatokat végzünk a kutyaürülékből, valamint nem hagyjuk a gyereket egyedül soha a kutyával, a kockázat jelentősen csökkenthető. Mégis vannak példák, melyek alapján a jól nevelt kutyák is megtámadnak embereket, gyerekeket, pl. egy rejtett, őket idegesítő betegség hatásaként. Ezen támadások közül sok az olyan, amelyet a felnőtt sem tud kivédeni, hiába van a gyerekkel. Felelős szülőként ugyanakkor állatbarátként nagyon nagy a dilemma, mit lehet, mit kell tenni. Ha még nincs kutyánk, macskánk, inkább ne vállaljunk, ha gyereket is szeretnénk. Ha már van, nehezebb a helyzet, de érdemes abba belegondolni, egy embernek, a saját gyerekünknek mekkora kárt okozhatunk, az milyen lelkiismeret furdalást okozhat bennünk egy életen át. A kutya jó barát, jó társ, de lehet egy ideig érdemesebb a nagyszülőknél elhelyezni, elkerülve a menthetetlent!
 
Felhsznált források:
 
http://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/kutyaharapast_szorivel/20090813162548
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
egészség egészséges életmód élelmiszer életmód lelki egészség

Szótár

Izomláz

Az izomláz kemény fizikai munka után jelentkező izomgyulladás, ami a legtöbb esetben 2-3... Tovább

Body building

  A body building (tertépítés) olyan sportág, melyben a sportolók tökéletesen... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes