notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Néhány hasznos tanács a fogápoláshoz

hirdetes

Hasznos tanácsok fogápoláshoz

SzSz
Nem lehet elégszer ismételni, hogy már gyermekkorban meg kell tanulni a helyes fogmosási technikát, hiszen ezt egy életen át alkalmaznunk kell. A szakszerű fogmosás számos bajt megelőz, érdemes tehát odafigyelni fogaink ápolására. A szakértő fogorvos segít Önnek!
Nézzük meg a legfontosabbakat a helyes fogápoláshoz!
Hasznos tanácsok fogápoláshoz

Hogyan moss helyesen fogat?

A legtöbben rosszul mosnak fogat, mert nem jól mozgatják a fogkefét, és nem tisztítják meg a fogak összes felszínét – tehát a fogak külső, belső, oldalsó és felső oldalait. Ügyeljünk arra, hogy fogmosáskor ne nyomjuk erősen a fogakra a fogkefét. Körkörös mozdulatokkal haladjunk végig az alsó és felső fogsorok összes felületén. Az erőteljes, vízszintes irányú sikálást kerüljük, mert hatására erősen visszahúzódik az íny és a fogak felületén vízszintes csíkok jelennek meg a fogkefétől. Ezek a bemélyedések igen jó megtelepedési helyeket jelentenek a lepedéknek. Végezetül a fogínyt is érdemes körkörös mozgással finoman átmasszírozni a fogak irányába. Ez ugyanolyan jó hatással van a fogínyre, mint egy jó masszázs az izmokra. A tökéletes szájápolás érdekében a fogmosást esténként fogselyem és szájvíz használatának is kell követnie, mert a fogkefével csak a külső, belső és rágófelszíneket lehet tisztítani. További tanácsok a fogmosás helyes technikájához

hirdetes
 

Milyen az ideális fogkefe? 

A legelőnyösebb fogkefe kicsiny fejjel rendelkezik és lekerekített végű. A szár legyen kényelmes fogású, csúszásmentes nyéllel. Használat után a fogkefét ne tegyük se vízbe, se tokba, mert a sörték között gyorsabban elszaporodnak a baktériumok és a gombák. Puha sörtéjű fogkefét különböző ínygyulladások esetén, szájsebészeti műtétek után ajánlatos használni. A fogkefét legalább 3 havonta cseréljük, mert ennyi idő alatt elhasználódnak, elkopnak a sörték, és így csökken a hatékonyságuk.

 

Mire jó a fogselyem? 

Az ismert eszközök közül egyik sem annyira alkalmas a fogak közötti ételmaradékok eltávolítására, mint a fogselyem! Vágjunk le kb. 50 cm hosszú fogselymet, és tekerjük fel bal és jobb kezünk mutató- vagy középső ujjára úgy, hogy kb. 10 cm selyem maradjon kifeszítve a két kezünk között. Mutató- vagy hüvelykujjunkkal megtartva vezessük a selymet két fog közé, és fűrészelő mozdulatokkal húzogassuk előre-hátra a fogak tövétől koronájukig haladva. Mozgatás közben ügyelni kell, hogy a fogínyt ne sértsük meg! A fogselymezést kiegészíthetjük fogköztisztító kefe, szakszóval interdentális fogkefe használatával. Feladata részben lefedi a fogselyemét, azaz a fogak közti terület tisztítására szolgál, de használhatósága ennél szélesebb körű. A rögzített fogszabályozó készülékek alá is bevezethető, így a fiatalok számára manapság elengedhetetlen higiéniás segédeszköz.

hirdetes
 
Noha a fogápolás a legtöbb ember számára egyértelműen fontos napi feladat, ennek helyes módját csak kevesen ismerik. A fenti tudnivalók segítenek abban, hogy a rendszeresen elvégzett fogmosással valóban a kívánt eredményt érjük el.
 

Szeretne megbízható fogorvost? Válassza a Lévai Dental Fogászati Magánrendelőt, amely az egyik legjobb fogászat Törökbálinton!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Crohn-betegség

 A Crohn-betegség (ejtsd: Krón-betegség) a bél rohamokban jelentkező, krónikus... Tovább

keresőoptimalizálás

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS meghatározása Keresőoptimalizálás definíciója   A... Tovább

Tovább a lexikonra