notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kell-e félnünk a hasi műtéttől szülés után?

Hasi műtét szülés után?

Hámori Blanka
hirdetes

A feszes, lapos has mindennapos téma a fitnesz cikkek között, de egyre több fiatal nőt érdekel, hogy mi a helyzet a szülés után?! Kötelezőszerűen megszűnik a has lapossága, és vissza sem állítható? Ezekre a kérdésekre még sokszor az edzők sem tudnak konkrét választ adni, pláne ha ők maguk nincsenek túl a terhesség és szülés folyamatain. Lássuk tehát, milyen opciók várnak ránk a szülés után!

Szülési utáni hasi műtét - kell-e tartani tőle?

 

Szülés utáni teendők, ha nincs probléma

 

Alapvetően mindenkit megnyugtathatok: a szülés után 6 héttel már lehet tornázni, a kondíciónknak megfelelően, és természetesen orvosi jóváhagyással. Az esetek nagy részében a méh minden probléma nélkül néhány napon belül visszahúzódik, a hasizmok, melyek a terhesség előrehaladtával egyre jobban eltávolodtak, ilyenkor kezdenek visszaállni a korábbi „normál” állapotra. Ha orvosunk és edzőnk nem dönt másképp, a hasizmokat már dolgoztathatjuk – elsősorban statikus gyakorlatokkal, fokozatos terheléssel.

 

A terhesség alatt lerakódott zsírpárnák az első hetekben sokszor önmaguktól olvadnak le, később kalóriacsökkentéssel és mozgással ledolgozhatjuk őket – ebben viszont szintén kérjük szakember segítségét, aki figyelembe veszi majd a szoptatást és más speciális körülményeket. Természetesen a zsír eltávolítására is vannak beavatkozások, én azonban most erről a típusú műtétről szeretnék írni.

 

Szülési utáni hasi műtét - kell-e tartani tőle?

 

Nagyon sok kismamát, hogy a hasizmok eltávolodva maradnak a szülés után is – a has ilyenkor előre domborodik, és ez nemcsak esztétikailag lehet zavaró, de egészségügyileg is veszélyes: a köldöksérv gyanú miatt. Hanyatt fekvésben, enyhén megemelt lapockákkal megfeszül annyira a has, hogy kitapinthassuk a köldök felett: el van-e távolodva az egyenes hasizmunk. A kérdés, hogy 1-2 ujjnyi, vagy 3-4 ujjnyi (esetleg még nagyobb-e) az eltávolodás. A 3 ujjnyi távolodás már veszélyes lehet, speciális gyakorlatokat, esetleg műtétet igényel. Ebben az esetben mindenképp értekezzünk orvossal, gyógytornásszal, edzővel, aki megmutatja, mely has gyakorlatok a tiltottak és melyek megengedettek, némi variációval.

hirdetes

 

Szülési utáni hasi műtét - kell-e tartani tőle?

 

Mikor szükséges műtét?

Ritka esetben a hasizmok oly mértékben eltávolodtak, hogy műtét szükséges. Ezt össze lehet kötni esztétikai műtéttel is, vagyis has plasztikával, de alapvetően egészségügyi beavatkozásról beszélek most, aminek célja, hogy a belsőszervek védettek maradjanak. Nem kell azonnal megijedni!

 

A legtöbb esetben egy jó gyógytornász menteni tudja a helyzetet a megfelelő gyakorlatokkal, de ha mégis műtét javasolt, ezeket érdemes tudni:

hirdetes

 

  • kifejezetten has-sebész tudja megállapítani a műtét szükségességét
  • mivel a szülés utáni regeneráció legalább egy teljes évig tart, ezért 1 évnél korábban semmiképp nem érdemes a hasunk állapotán tépelődni!
  • a műtét valóban kényelmetlen: jó pár napig nem tudsz felkelni, katéterezve leszel… Mindenképp szükséged lesz segítségre néhány hétig, a gyerek(ek) miatt
  • műtét után emelni tilos, 2-3 hétig, még a legkisebb súlyokat is
  • 3 hétig tiltott a vezetés és a házasélet is
  • 8. hétig sportolás tilos, később a szökdeléses – rázkódásos mozdulatok még jó pár hónapig nem esnek jól…

 

Fontos tehát, hogy a szülés után a has laposságát vizsgálva válasszuk szét a fogyást és a hasizmok állapotát. Az előbbi a zsír lepucolásáról szól, a második egészségügyi kérdés. Ne feledjük kikérni kompetens szakember véleményét mindkét esetben!

 

Szerző: Hámori Blanka - fitneszanyu.cafeblog.hufacebook.com/myvibesstudio

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Kortizol a stressz hormon

2019-06-20

Kortizol a stressz hormon

Gyakran hívják stressz hormonnak, amely a pánikot és az irtózatot hívhatja elő benned. De mint a többi hormon esetében is, van jó oldala is. Ha stresszelsz, a vércukorszinted nagyon gyorsan leesik.

Az érelmeszesedés okát azonosították brit kutatók

2019-06-17

Az érelmeszesedés okát azonosították brit kutatók

Brit kutatók azonosították az érelmeszesedés mögött álló folyamatot, és állatkísérletekben kimutatták, hogy az akne kezelésére általában használt gyógyszer hatékony gyógymód lehet a betegségre.

Énidő nem is tudod milyen fontos

2019-06-17

Énidő nem is tudod milyen fontos

Fontos, hogy legyen mindenkinek önmagára szentelt minőségi ideje, amit például önfejlesztésre szán, vagy csak pihen, meditál.

A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata. Figyeljünk rá oda!

2019-06-13

A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata. Figyeljünk rá oda!

A demencia, a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet.

Miért jó, ha izzadunk?

2019-06-11

Miért jó, ha izzadunk?

A mai társadalomban sorra gyártják az izzadásgátlókat és a különböző termékeket, amelyek segítenek meggátolni az izzadást. Azonban izzadni természetes dolog, és egyáltalán nem szégyen!

Létezik-e férfi-klimax?

2019-06-05

Létezik-e férfi-klimax?

Az 50-es évei végén járó férfiak egyre gyakrabban ébredhetnek arra, hogy már nem olyan energikusak, mint régen, és már a szex sem érdekli őket annyira. Egyre többször fordulhat elő, hogy nincs kedvük semmihez, sőt, a barátaik szerint is ingerlékenyebbek.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
247 332
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 371 719
Közösség

Szótár

Edzésgyakorlatok

  Azok a tevékenységek, gyakorlatok, amelyeket az edzés céljának elérése érdekében az... Tovább

Alapanyagcsere

Az alapanyagcsere azt a legkisebb energia felhasználást jelenti, ami fenntartja az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 180

Átlagos értékelés: 5.0