notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kell-e félnünk a hasi műtéttől szülés után?

Hasi műtét szülés után?

Hámori Blanka
hirdetes

A feszes, lapos has mindennapos téma a fitnesz cikkek között, de egyre több fiatal nőt érdekel, hogy mi a helyzet a szülés után?! Kötelezőszerűen megszűnik a has lapossága, és vissza sem állítható? Ezekre a kérdésekre még sokszor az edzők sem tudnak konkrét választ adni, pláne ha ők maguk nincsenek túl a terhesség és szülés folyamatain. Lássuk tehát, milyen opciók várnak ránk a szülés után!

Szülési utáni hasi műtét - kell-e tartani tőle?

 

Szülés utáni teendők, ha nincs probléma

 

Alapvetően mindenkit megnyugtathatok: a szülés után 6 héttel már lehet tornázni, a kondíciónknak megfelelően, és természetesen orvosi jóváhagyással. Az esetek nagy részében a méh minden probléma nélkül néhány napon belül visszahúzódik, a hasizmok, melyek a terhesség előrehaladtával egyre jobban eltávolodtak, ilyenkor kezdenek visszaállni a korábbi „normál” állapotra. Ha orvosunk és edzőnk nem dönt másképp, a hasizmokat már dolgoztathatjuk – elsősorban statikus gyakorlatokkal, fokozatos terheléssel.

 

A terhesség alatt lerakódott zsírpárnák az első hetekben sokszor önmaguktól olvadnak le, később kalóriacsökkentéssel és mozgással ledolgozhatjuk őket – ebben viszont szintén kérjük szakember segítségét, aki figyelembe veszi majd a szoptatást és más speciális körülményeket. Természetesen a zsír eltávolítására is vannak beavatkozások, én azonban most erről a típusú műtétről szeretnék írni.

 

Szülési utáni hasi műtét - kell-e tartani tőle?

 

Nagyon sok kismamát, hogy a hasizmok eltávolodva maradnak a szülés után is – a has ilyenkor előre domborodik, és ez nemcsak esztétikailag lehet zavaró, de egészségügyileg is veszélyes: a köldöksérv gyanú miatt. Hanyatt fekvésben, enyhén megemelt lapockákkal megfeszül annyira a has, hogy kitapinthassuk a köldök felett: el van-e távolodva az egyenes hasizmunk. A kérdés, hogy 1-2 ujjnyi, vagy 3-4 ujjnyi (esetleg még nagyobb-e) az eltávolodás. A 3 ujjnyi távolodás már veszélyes lehet, speciális gyakorlatokat, esetleg műtétet igényel. Ebben az esetben mindenképp értekezzünk orvossal, gyógytornásszal, edzővel, aki megmutatja, mely has gyakorlatok a tiltottak és melyek megengedettek, némi variációval.

hirdetes

 

Szülési utáni hasi műtét - kell-e tartani tőle?

 

Mikor szükséges műtét?

Ritka esetben a hasizmok oly mértékben eltávolodtak, hogy műtét szükséges. Ezt össze lehet kötni esztétikai műtéttel is, vagyis has plasztikával, de alapvetően egészségügyi beavatkozásról beszélek most, aminek célja, hogy a belsőszervek védettek maradjanak. Nem kell azonnal megijedni!

 

A legtöbb esetben egy jó gyógytornász menteni tudja a helyzetet a megfelelő gyakorlatokkal, de ha mégis műtét javasolt, ezeket érdemes tudni:

hirdetes

 

  • kifejezetten has-sebész tudja megállapítani a műtét szükségességét
  • mivel a szülés utáni regeneráció legalább egy teljes évig tart, ezért 1 évnél korábban semmiképp nem érdemes a hasunk állapotán tépelődni!
  • a műtét valóban kényelmetlen: jó pár napig nem tudsz felkelni, katéterezve leszel… Mindenképp szükséged lesz segítségre néhány hétig, a gyerek(ek) miatt
  • műtét után emelni tilos, 2-3 hétig, még a legkisebb súlyokat is
  • 3 hétig tiltott a vezetés és a házasélet is
  • 8. hétig sportolás tilos, később a szökdeléses – rázkódásos mozdulatok még jó pár hónapig nem esnek jól…

 

Fontos tehát, hogy a szülés után a has laposságát vizsgálva válasszuk szét a fogyást és a hasizmok állapotát. Az előbbi a zsír lepucolásáról szól, a második egészségügyi kérdés. Ne feledjük kikérni kompetens szakember véleményét mindkét esetben!

 

Szerző: Hámori Blanka - fitneszanyu.cafeblog.hufacebook.com/myvibesstudio

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

2019-11-12

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

Rengeteg olyan munkahelyi szokásunk van, mely hosszú távon károsan befolyásolja az egészségünket, bár nekünk talán föl sem tűnik a rohanó hétköznapokban. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelned a munkahelyeden

Minden idők legnagyobb egészség titka

2019-11-10

Minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információt nem verik túlságosan nagy dobra, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el

Csakraerősítő gyakorlatok

2019-10-25

Csakraerősítő gyakorlatok

A keleti hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, melyek lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását. A következőkben bemutatjuk a legjobb csakraerősítő gyakorlatokat, amiket érdemes kipróbálnod

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

2019-10-17

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

A böjt nem csak valamiről való lemondást jelent, hanem az 5-7 napig tartó tejes étkez elhagyását, sok folyadék fogyasztással. A következőkben bemutatjuk a böjt kialakulását, illetve megismerheted a böjt pozitív hatásait a szervezetre

Önbizalom növelés edzéssel

2019-10-13

Önbizalom növelés edzéssel

Tudtad, hogy naponta 45.000 – 51.000 gondolat cikázik át a fejedben? Ez kb 150 és 300 szó/perc. Akár tudatában vagyunk, akár nem, állandóan beszélgetünk magunkkal.

A modern civilizáció vadhajtásai: az evés- és testképzavarok. Az evés és testképzavarok összefüggései.

2019-09-23

A modern civilizáció vadhajtásai: az evés- és testképzavarok. Az evés és...

A pozitív testkép legtöbbünk számára az én-erő és a biztos önértékelés fontos alkotóeleme. Ha a testünk élménye negatív, esetleg egész testünkkel vagy annak egyes jellemzőivel elégedetlenek vagyunk, az negatívan hat önértékelésünkre, életminőségünkre és jó eséllyel kapcsolatainkra is.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
56 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 141 403
Közösség

Szótár

High protein diéta

Fehérjékben gazdag összetételű diéta. Tovább

Nátrium

Mint ahogy minden más ásványi anyag, a nátrium is elengedhetetlen az emberi szervezet... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 180

Átlagos értékelés: 5.0