Gyógyhatású helyek Magyarországon

hirdetes

Magyarország gyógyító erővel rendelkező helyei

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Már évezredekkel ezelőtt hittek abban, hogy a földfelszínt szemmel nem látható energiák hálózzák be, amelyek mágneses energiát képeznek. Ezeken a helyeken templomokat emeltek, de sok közülük zarándok- és kirándulóhely maradt.

Magyarországi gyógyító helyek

 

Pilisszentkereszt


Pilisszentkereszt község Pest megye Szentendrei járásában. A község része Dobogókő. Lakóinak száma 2259 fő ebből 547 szlovák és 77 fő német (a 2011-es népszámlálás szerint). Népszerű kirán-dulóhely, illetve kirándulások kiindulási pontja. Természeti szépségei miatt a kirándulóhelyek egyik legfelkapottabb helye. Emellett mágneses ener-giája sokak számára megnyugvást, lelki feltöltődést nyújt, az itt található Szentkút vize sokak szerint gyógyító erővel rendelkezik.


A település határában található a 11. századi királyi vadászkastély, amelyet III. Béla király az álta-la 1184. május 27-én alapított pilisi ciszterci apátságnak adott. Gerecze Péter kezdte meg a romok feltárását 1913-ban, majd az 1960-as – 1970-es években Gerevich László tárta fel az apátság ma-radványait teljes egészében. Ebben a monostorban temették el II. Endre király 1213. szeptember 28-án meggyilkolt feleségét, Gertrudis királynét. A tragédiát Katona József Bánk bán című drámájában dolgozta fel. A templom és a hozzá tartozó kolostor a tatárjárás és törökdúlás idején megsemmisült.


A helység újratelepítése Mária Terézia idején kezdődött meg. Ekkor felvidéki szlovákok, és német telepesek érkeztek ide. A terület a pálosok tulajdona volt, akik a települést Szentkeresztnek nevezték el, amely az idők során a Pilis közelsége miatt Pilisszentkereszt lett. A ma is látható barokk stílusú templom a pálos atyák vezetésével 1766-ra épült fel, és a Szent Kereszt titulust kapta. 22 m magas tornya csak 1803-ra készült el.


1945. január 9-én több, más irányból indított sikertelen kísérlet után a németek páncélosok támoga-tásával megkíséreltek a szovjet csapatok által körülzárt Budapestre bejutni Esztergom irányá-ból Pilisszentlélek–Pilisszentkereszt–Pomáz irányában. 11-én véres harcok közben elfoglalták Pilisz-szentkeresztet és tovább nyomultak Pomáz felé, ahol végül is Hitler parancsa visszavonulásra utasí-totta a támadókat. A páncélos ék a támadás leállításakor 17 km-re közelítette meg a fővárost.


2008-ban a képviselő-testület a szlovák kisebbségi önkormányzat irodájának elköltöztetéséről dön-tött a Szlovák Házból a szlovák iskola épületébe, ami diplomáciai vihart kavart Szlovákia és Magya-rország között. Végül 2008 júniusában megállapodás született a Miniszterelnöki Hivatal és az Országos Szlovák Önkormányzat között Pilisi Szlovákok Központja felépítéséről, amely a magyar és a szlovák kormány támogatásával valósult meg, és 2012. október 2-án adták át Orbán Vik-tor és Robert Fico részvételével.

hirdetes
A következő oldalon bemutatom a többi gyógyító erejű helyet is!

 

Magyarországi gyógyító helyek


A Dobogókő népszerű kiránduló- és üdülőhely, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja. A hegy-csúcson húzódik Komárom-Esztergom megye (Dömös) és Pest megye (Pilisszentkereszt) határa. Az ezoterikus beállítottságú emberek egyik legkedveltebb látogatóhelye, itt található ugyanis a Föld szívcsakrája, a Ferenczy-sziklánál. Mágneses erővel bír, sokan állítják, betegségeik, bajaik múltak el a hely elhagyását követően. A turistáskodás és síelés komoly múltra tekint vissza Dobogókőn. Do-bogókőn épült az ország egyik első menedékháza, a báró Eötvös Loránd menedékház, melyet Pfinn József tervei alapján 1898-ban adtak át. A menedékház faépületében ma a Turistamúzeum működik, míg a mellette 1906-ban felépült kőépület ma is turistaházként szolgál. A trianoni békeszerző-dést követően, 1923-ban Dobogókőn hozták létre a mai Magyarország első sípályáját.

 

Mivel a helyi lakosok szerint a dobogókői turizmusból befolyó pénzekből a pilisszentkereszti önkor-mányzat keveset fordított a településrész fejlesztésére, Dobogókőn 2002-ben népszavazást tartottak arról, hogy Esztergomhoz csatlakozzanak (ami egyúttal megyeváltást is jelentett volna). A referendum eredményes volt, az 51 fő választásra jogosult többsége a királyváros mellett voksolt, de mivel nem sikerült megállapodni a pilisszentkereszti önkormányzattal, változás nem történt. 2003-ban a Pest Megyei Önkormányzat nem támogatta a kezdeményezést, és a Parlamentre bízta a döntést.

 

Magyarországi gyógyító helyek

 

Máriapócs


Máriapócs város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Nyírbátori járásában. Temploma már a 17. század óta vonzza a gyógyulni, megtérni vágyókat. A Mária-festmény története, könnyezése milliókat vonz évente, többen esküsznek a hely gyógyító erejére. Máriapócs világszerte ismert Máriapócs Nemzeti Kegyhely; a hírnevét a görög katolikus máriapócsi kegytemplomnak köszönheti. Nevezetessége még a Bazilita Gyűjtemény Dudás Miklós görög katolikus püspök szülőházában. A településen található egy Turul-szobor is. A településen jelenleg folyik a jövőbeli kulturális események – többek között a Zeneiskola évente megrendezésre kerülő Művészeti Gálája – megvalósítására alkalmas Kulturális Központ megépítése.

hirdetes

 

Hegyestű


Zánka közelében, a Balaton északi partján található hegy az egyik legkülönlegesebbnek számító, energiával rendelkező hely. Minden ide látogató azt állítja, hogy a hely meglátogatása során nem fáradnak el, sőt, energikusak, élettel telik lesznek, amely az azt követő életükre is kihatással van. A Hegyestű egy vulkán kürtőjének maradványa, melyet az erózió preparált ki a környezetéből. Az egy-kori kürtőben a földfelszín felé törő, bazaltos összetételű magma megrekedt, s hűlése során öt- és hatszögletű, 20–40 cm átmérőjű bazaltoszlopokká szilárdult meg, melyek orgonasípszerűen, szoro-san egymás mellett állva a hegycsúcs irányában összehajlanak. Egyes helyeken a kürtő peremén peperites jellegű kőzet is megfigyelhető, mely a magma és az áttört kőzet keveredését jelzi. Az al-sóbb szinteken megfigyelhető hólyagos, úgynevezett „kukoricaköves” bazaltban az egykori vulkáni gőzök, gázok helyét őrző hólyagüregek néhol irányítottan helyezkednek el. Habár a geológiai bemu-tatóhely ismertetőtáblái beszámolnak arról, hogy a legelső kitörés tufaszórással zajlott le, s ennek eredményeképp egy tufagyűrű jött létre a kitörési pont környezetében, a jelenlegi feltárásokban ennek a tufagyűrűnek nincs nyoma.


A vulkanizmust követően elsősorban az erózió határozta meg a terület arculatát. Az erózió a puhább, kevésbé ellenálló kőzeteket és üledékeket gyorsabban, intenzívebben, míg a keményebb, ellenál-lóbb kőzeteket lassabban pusztítja le: ennek megfelelően a kemény bazalttestek az évmilliók során mintegy kipreparálódtak puhább környezetükből, s ezek a bazalttestek (pl. a Hegyestű esetén egy vulkáni kürtő) alkotják a Balaton-felvidék jellegzetes tanúhegyeit.
 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
edzésmódok egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás

Szótár

Nadragulya

(Atropa Belladonna)   Jelentése   A belladonna azt jelenti, hogy szép hölgy. Ezt a... Tovább

Tabata Something Else

 Teljesíts 32 intervallumot, 20 mp munkát 10 mp szünet követ. 4 részből áll; az első 8... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 143

Átlagos értékelés: 4.8