Hogyan fogyjak? Melyik a jó foghyókúra? Az orvos és a dieteteikus válaszol

Gyakran ismételt kérdések

Válogatás legérdekesebb kérdéseinkből


Kissé túlsúlyos cukorbeteg vagyok, inzulinkezelést kapok. Szeretnék lefogyni, mit tegyek?

Az inzulinkezelés önmagában is hízásra hajlamosít, mellette tényleg nagyon nehéz a testsúlyt érdemben csökkenteni. A testsúlycsökkentés azonban csak úgy lehetséges, ha a napi kalóriabevitel legalább 30 %-kal kevesebb a jelenleginél. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az inzulinkezelés mellett naponta minimum 120-130 g szénhidrátot mindenképpen el kell fogyasztani.

A legjobb az lenne, ha meg tudná beszélni ezt a problémát diabetológus gondozó orvosával, mert ilyen helyeken szakképzett dietetikus is rendelkezésre áll, aki össze tudná állítani az Ön étrendjét is. Jelen keretek között csak nagy vonalakban tudunk segítséget adni.

Testsúlycsökkentés céljából általában 1200 kcal energiatartalmú étrendet ajánlunk cukorbetegeink számára. Amennyiben Ön analóg inzulinkészítményt használ, akkor elegendő naponta 3-szori étkezés. A szénhidrát mennyiség elosztható reggel 30 g, ebédre 50 g, vacsorára 40 g fogyasztásával. Ha Ön hagyományos gyors hatású inzulint használ, akkor köztes étkezésekre is szükség van. A napi szénhidrát bevitel elosztása ebben az esetben reggel 20 g, tízórai 10 g, ebéd 40 g, uzsonna 10 g, vacsora 30 g, utóvacsora 10 g lehet.

Természetesen a csökkentett kalória- és szénhidrát tartalmú étrend esetén szükség lehet az inzulindózisok módosítására, melyet szintén meg kell beszélnie gondozó orvosával.

Az étkezést kezdje minden alkalommal bő folyadékfogyasztással (pl. levessel vagy egy-két pohár folyadékkal), majd folytassa zöldséggel, gyümölccsel. Ezt követően csak 10 perc várakozás után folytassa, teljes kiőrlésű gabonával, zsírszegény hússal, tejtermékkel, stb. Minél kevesebbet fogyasszon a fehér lisztből készült pékárúkból, kelt tésztákból, illetve cukros élelmiszerekből, krumpliból. Helyette nyers, párolt zöldséget, főzeléket, levest egyen, gyümölcsöt, müzlit, valamint teljes kiőrlésű gabonaipari termékeket (pl. fekete kenyeret), barna rizst, illetve mértékkel durum lisztből készült spagettit, makarónit. Kerülje a chips-eket, kekszeket, helyette olajos magvakat (dió, mandula, mogyoró, tökmag, stb.) fogyaszthat.

A csökkentett energiatartalmú étrend mellett nagyon fontos a naponta legalább 30 perces testmozgás is, itt azonban nagyon kell figyelni az egyensúlyra. Ön a testmozgás alatt fokozottan figyel a cukorszintre, ezt nagy valószínűséggel plusz szénhidrát bevitelével tudja megvalósítani, ami plusz kalóriákat is jelent. Talán az lenne célravezetőbb, ha akkor végezne testmozgást, amikor a gyors hatású inzulin még jelen van a szervezetben, de ilyenkor csökkentené az inzulin adagját. Magyarul a tervezett testmozgás előtti étkezéshez kevesebb inzulint ad, de evés után 2-3 órán belülre ütemezi az edzést. Ebben az esetben elkerülhető a plusz szénhidrát adása.


Több éve depresszióval és candidiasissal szenvedek. Többször van puffadásérzetem, illetve hol hasmenéssel, hol székrekedéssel küszködök, a kilók pedig folyamatosan rakódnak rám. Szeretnék lefogyni, mit tegyek?

A candidiasisra sok mindent rá lehet fogni, de sokszor alaptalanul gondolják azt, hogy ez állhat minden probléma hátterében. Túlszaporodása valóban okozhat bélrendszeri panaszokat. Ilyenkor széklet tenyésztéssel kimutatható, és 4 hetes kezeléssel végleg eltüntethető a szervezetből. Felesleges túl nagy szerepet tulajdonítani neki, és szintén felesleges szigorú étrendi kötöttségeket vállalni a kiirtása érdekében. A gombaellenes kezelés mellett azonban tényleg jó hatása lehet a probiotikus termékek (joghurtok, vagy por és kapszula formájában kapható jótékony kulturák) fogyasztásának.
A sikeres testsúlycsökkentés alapja az életmód végleges átalakítása, ez étrendi változtatásokat és rendszeres testmozgást jelent. A súlyfelesleget akkor fogja tudni leadni, ha kevesebb energiát visz be a szervezetébe, vagy többet használ fel, mint amennyi az energiaegyensúly fenntartásához szükséges. Lehet alkalmazni különböző fogyókúrákat, akupunkturás módszereket, egy ideig ezek sikeresek is lehetnek. A baj ott van, hogy meghatározott ideig tartanak, és utána visszaáll az eredetileg is elhízáshoz vezető életmód, ez az alapja a jojó effektusnak.
A testsúly csökkentéséhez a jelenlegi energiabevitelnél legalább 30 %-kal kevesebbet kell fogyasztania, ez hölgyek esetében általában kb. 1200 kcal-t jelent. Ezt a mennyiséget naponta legalább 3 egyenlő részletben fogyassza el, mert így szervezete nem érzi úgy, hogy éhezik. Ellenkező esetben minden energiát elraktároz, és sokkal nehezebben indul meg a súlycsökkenés. Az étkezést kezdje minden alkalommal bő folyadékfogyasztással (pl. levessel vagy egy-két pohár folyadékkal), majd folytassa zöldséggel, gyümölccsel. Ezt követően csak 10 perc várakozás után folytassa, teljes kiőrlésű gabonával, zsírszegény hússal, tejtermékkel, stb. Minél kevesebbet fogyasszon a fehér lisztből készült pékárúkból, kelt tésztákból, illetve cukros élelmiszerekből, krumpliból. Helyette nyers, párolt zöldséget, főzeléket, levest egyen, gyümölcsöt, müzlit, valamint teljes kiőrlésű gabonaipari termékeket (pl. fekete kenyeret), barna rizst, illetve mértékkel durum lisztből készült spagettit, makarónit. Kerülje a chips-eket, kekszeket, helyette olajos magvakat (dió, mandula, mogyoró, tökmag, stb.) fogyaszthat.

Naponta legalább 30 perc közepes intenzitású többlet testmozgás javasolt. Ez lehet akár tempós séta, kerékpározás vagy úszás, de ha van lehetősége, a különböző alakformáló tornák is hasznosak lehetnek.

A fenti módszerrel havi 1-2 kg-os testsúlycsökkenés érhető el és tartható meg. Mindenesetre ha 2-3 hónap alatt az életmódváltoztatás nem hoz eredményt, kóros elhízás esetén (BMI 30 felett) lehetőség van gyógyszeres kezelésre is, amely a jóllakottság-érzet és az alapanyagcsere fokozásával segíthet a további diéta megtartásában. A gyógyszert általános jogcímen háziorvosa is felírhatja.

 

A kérdések listája

Azt szeretném tudni, mennyinek kell lenni az átlagos napi kalóriabevitelnek, ha ülőmunkát végzek és maximum napi 30 percet kerékpározom? Tíz kilót szeretnék leadni a testsúlyomból.

Elkezdtem a gyógyszeres fogyást, mivel 18 éves létemre túlsúlyos vagyok (125 kg/188 cm magas). Négy nap alatt lefogytam 3 kg-t. Zsírszegény ételeket eszem és abból is keveset, valamint edzem is. Ennek ellenére nem túl gyors ez a fogyás?

Elmúltam 60 éves. Kipróbálhatom-e a gyógyszeres fogyókúrát?

Évekig dohányoztam, aztán egy időre letettem a cigarettát és folyamatosan híztam. Nemrégiben újra rászoktam a dohányzásra és ismét sikerült leadnom pár kilót. Félek, ha abbahagyom, ismét hízni fogok. Mit tanácsol, mit tegyek?

Évekig vékony, karcsú voltam, 50 kg. 1-2 éve azonban folyamatosan felszedtem 30 kilót, pedig nem változtattam étkezési szokásaimon.

Három gyermek édesanyja vagyok. 165 cm vagyok és 90 kg. Szeretnék 10-15 kg-ot fogyni, de nem tudom, hogyan. Több fogyókúrás módszerrel is próbálkoztam (pl. Norbi update), egy ideig sikerült is, de mindig visszahízok. Három gyermek mellett nincs sok időm.

Három hónap alatt 10 kg-ot sikerült lefogynom. Hogyan lehetne még hatásosabban fogyni?

Hogyan juthatok hozzá a fogyicsomaghoz?

Hogyan lehet személyre szabott diétát kérni?

Jelenleg gyógyszeres segítséggel igyekszem leadni felesleges kilóimból. Mióta szedem a készítményt, savas ízt érzek a számban. Milyen mellékhatásai lehetnek még a terméknek?

Két terhesség után kb. 10 kilót híztam, második gyermekemet még szoptatom. Egészségügyi okoból futni, aktív sportot űzni nem tudok, pedig szeretnék. Hogyan tudnék ennek ellenére lefogyni? Próbáljam ki a gyógyszeres fogyást?

Kissé túlsúlyos cukorbeteg vagyok, inzulinkezelést kapok. Szeretnék lefogyni, mit tegyek?

Lépésszámláló magyar nyelvű leírása

Nemrégiben diagnosztizálták nálam, hogy a szívem közel másfél év alatt a másfélszeresére növekedett. Mennyire súlyos ez, és összefüggésbe hozható-e azzal, hogy a 185 cm-es magasságomhoz 145 kg vagyok?

Olvastam a gyógyszeres segitségről. Ha a háziorvosom nem tudja, milyen gyógyszerrel lehetne elkezdeni a fogyókúrát, honnan kapok segitséget?

Szívbillentyű zavarom van, szívgyógyszert szedek rá, viszont szeretnék lefogyni legalább 20 kilót és a gyógyszeres fogyás érdekelne. Szabad-e szednem más gyógyszerrel együtt?

Terhességem alatt és szülés után is felszedtem 10-10 kilót. Átlagos a testmagasságom, viszont túlsúlyos vagyok. Még szoptatok. Megpróbálkozhatom-e a gyógyszeres fogyókúrával?

Több éve depresszióval és candidiasissal szenvedek. Többször van puffadásérzetem, illetve hol hasmenéssel, hol székrekedéssel küszködök, a kilók pedig folyamatosan rakódnak rám. Szeretnék lefogyni, mit tegyek?

Tudnivalók a Könnyenfogyok versennyel kapcsolatban


Vissza a főoldalra
címkék: