Gyerekek és kutyusok kapcsolata - tudományos szemszögből a pozitívumok (első rész)

hirdetes

Gyerekek és kutyusok kapcsolata - tudományos szemszögből a pozitívumok (első rész)

Szita Lili
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kisfiú éppen ezt tanulgatja, lassan de biztosan, hogy a világ nem csak róla szól. 


És jön a kérdés, hogy miért is van az, hogy gyerekkorunk kutyusaira oly mély kötődéssel gondolunk, és vajon ezek a gyerekkori élmények felnőtt énünket is alapvetően meghatározzák-e?

 

Kutya gyerek kapcsolat

 

Miért is jó az, ha kutyája van egy gyereknek?

A biofília hipotézis szerint, az emberek ösztönösen kötődnek az állatokhoz és a természethez. Ez a fajta feltevés azt is alátámasztja, hogy egy ilyen bensőséges kutya-gyermek kapcsolat hozzájárul a teljessség érzéséhez és az egészséges öntudat kifejlődéséhez. A mostani rohanó világunkban, amely gyakran teljesen mesterséges körülmények közötti életvitelt jelent, ahol el vagyunk szakítva a tiszta, eredeti valónktól, a kutyák és más háziállataink adhatnak lehetőséget, hogy természethez való kötődésünket kiélhessük. Ezek a gondoskodó, állat – ember kapcsolatok különösen fontosak a gyermekkor korai, illetve középső szakaszaiban. Néhány kutatás azt támasztja alá, hogy az emberek eleve jobban kötődnek a kutyákhoz, mint más állatokhoz.

Kutyatartás - hogyan járul hozzá a gyermek érzelmi fejlődéséhez?

A kutyatartás az állatok és a természet iránti tisztelet és szenvedély beteljesülését jelentheti, olyan élmények megélésére adva lehetőséget a gyermekek számára, amely sokat megtanít számukra a való élet dolgairól és az állatokkal való kapcsolatról. A kutyatartás a gyermekek számára a felelősség megtanulására is alkalmat ad. A bizalom, önbizalom és a gondoskodás alapelemeit is megtanulja a gyermek. Sőt a kutyával való játék egészséges mozgásformák gyakorlása révén a gyermek megfelelő testi fejlődéséhez is hozzájárul, lelki fejlődéséhez pedig annyiban, hogy a kutya társaságot jelent a gyermek számára, és biztonságot, vigaszt is sok esetben. Rengeteg játéklehetőség, vidámság forrása lehet a kutyatartás, és kimutathatóan a kötődés, szeretet érzésének megalapozását segíti elő a gyermekekben.
hirdetes

A kutyatartás pozitívumai

A kutatások szerint a kutyákkal való rendszeres érintkezés a gyermek első éveiben hozzájárulhat a gyermekkori allergiák és asztma kialakulásának csökkenő valószínűségéhez. A kutya jelenléte a tanulás közben pedig kimutathatóan növeli a gyermek motivációját, és lerövidíti a feladatok elvégzéséhez szükséges időt is, anélkül, hogy mindez pontatlansághoz vezetne. A kutyák az érzelmi stabilitás kialakulásában is segítenek, javítják a gyermek viselkedését az iskolában, a tisztelet, empátia és felelősség megtanulásában is támogatva a gyermeket.
hirdetes
Tehát úgy tűnik, hogy sok érv szól amellett, hogy a gyermekek és a kutyák között abszolút pozitív kapcsolat alakulhat ki. De mi történik akkor, ha egy ilyen fontos kapcsolat véget ér? És vajon ezek a gyerekkori élmények végigkísérik felnőttkorunkat is? (folytatás következik)
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
egészséges életmód

Szótár

Takarítás

Takarítás A takarítás a mi szenvedélyünk! 60 fős állományunk az ország... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes