Evéssel kapcsolatos problémák kisgyermekkorban,táplálkozás,egészség,életmód,miért nem eszik a gyerekem,alakformálás,diéta,fogyókúra,fitnesz,hatékony fogyás,fitness,crossfit

Evéssel kapcsolatos problémák kisgyermekkorban

hirdetes

A gyermekeink jó ütemű testi-lelki fejlődéséhez alapvető szükséglet az életkori sajátosságokat figyelmembe vevő táplálás. Az egészséges táplálkozási szokásokat már kora gyermekkorban érdemes kialakítani, elsajátítani. Csecsemőkorban, a szoptatás befejezése után a gyermek táplálkozási szokásait a családja alakítja. Nem kell szakembernek lennünk ahhoz, hogy részt vegyünk az étkezési szokások kialakításában. Ha néhány alapvető ismerettel rendelkezünk és a főbb szempontokhoz tartjuk magunkat, megfelelően irányíthatjuk a gyermekeink ízlését. A gyermekek - ahogy a felnőttek is - hatással vannak egymásra, előfordul, hogy csak azért fogyasztanak el bizonyos ételt, mert a barátjuk jóízűen falatozik belőle. Sokszor "szeszélyesek" - egyik nap szeretik ugyanazt az ételt, a másik nap nem hajlandók megenni, néha nincs kedvük inni, gyümölcsöt enni. 

Evéssel kapcsolatos problémák kisgyermekkorban

A kezdetektől

 
Csecsemőkorban természetszerűleg a szoptatással kapcsolatos problémák vannak előtérben. Ehhez a körhöz kapcsolódhat az ún. gyarapodási elégtelenség jelensége is, amikor a hetek múlásával a csecsemő súlya semmit nem növekszik, esetleg csökken. Ilyen esetekben mindig az anya-gyermek kapcsolatban kell keresnünk a megoldás kulcsát. Célszerű inkább a gyermek szükségletéhez igazítani a szoptatás idejét, mintsem az óránkhoz, hiszen ez nagyban segíti a gyermek hatékonyságérzetének és kezdeményezőképességének kialakítását, annak az érzésnek az átélését, hogy „ha kérek, kapok”. Szintén a pici gyermekeknél fordul elő a nem táplálékként szolgáló dolgok fogyasztása. Ha huzamosan (1 hónapnál tovább), illetve másfél évesnél idősebb korú gyermekünknél tapasztaljuk ezt a szokást, mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát. 
 
Óvodáskorban gyakori panasz a válogatósság, ilyenkor panaszkodnak a szülők legtöbbet a gyermekükre, hogy „rossz evő”. Ez szinte minden esetben nevelési problémát jelez. Fontos, hogy itt is bár a gyermek szükségletei legyenek az előtérben, finom egyensúlyt találjunk, s a gyermek igényei ne nőjenek a szülő fejére, ne kelljen étkezéskor többfajta menüvel is készülnünk a gyermek aktuális hangulatának függvényében. 
 

Ezen problémák hátterében a következő okok állhatnak:

Túlzott igény az elfogyasztandó táplálékok mennyiségére vonatkozóan.
 
A csecsemő majd a gyermek szervezete is önszabályozó, tudja, hogy mikor mire mennyire van szüksége, így bátran követhetjük igényeit.  Unszolással csak minimális mennyiséget lehet a gyerekbe erőltetni, nem éri meg az erőfeszítést. Elrontjuk az étkezés hangulatos és a gyermekek hamar rájönnek, hogy milyen nagyszerű eszközt kaptak a kezükbe a szülőkkel szemben ahhoz, hogy érvényesíthessék akaratuk, hatást gyakorolva szüleikre. Ez az állandó konfliktus helyzet megnehezíti szülő és gyermek kapcsolatát, harctérré változtatva az evés egyénként kellemes élményét. Pedig az evés végső soron magánügy, élvezeti forrás és fontos, hogy ebben a minőségében maradjon meg a gyermek számára. 
hirdetes
 
Rendszertelen étkezés
 
A jó étvágy feltétele az üres gyomor. Étkezések után 3-4 órával ürül ki a gyomor. Ha a következő főétkezés előtt engedjük rágcsálni a gyereket, vagy kiadós tízórait, uzsonnát adunk neki, nem várható, hogy jól egyen a gyermek. A hosszúra nyújtott étkezési idők kifárasztják a gyermeket, de ugyanúgy az anyát is. 
Nem szánnak elegendő időt az étkezésre, ezért türelmetlenek, erőszakosak, amire a gyermek ellenállással válaszol.  Nem biztosított az étkezésekhez a nyugodt ingermentes környezet. Egyen együtt a család, ha teheti. Ugyanis a szorongó anya fizikai értelemben vett erőltetés nélkül is szorongást, gátlást kelt a gyermekben az étkezéssel szemben. 
 
Előfordulhat, hogy gyorsabb, eredményesebb, tisztább étkezés érdekében nem hagyják a gyermeket aktívan egyedül étkezni, ezzel csökkentik az evési kedvét. 
 

Étvágytalanság okai lehetnek még: 

-A gyermeknek nincs türelme az étkezéshez, mert nincs eleget levegőn, vagy fáradt, későn fekszik
 
- Egyfajta alkati adottság lehet a kisebb étvágy a kisétkűség vagy a csontgyengeségre való haljam
 
- Betegség: Ha rejtet, vagy nyilvánvaló betegsége van, mindeneképpen biztosítsuk a folyadékbevitelt. Könnyen emészthető lehetőség szerint a gyerek által kedvelt és ugyanakkor tápláló ételekkel kínáljuk.
 
Betegség esetén forduljunk orvoshoz és fogadjuk meg a tanácsát!
 
Étvágytalan gyermek
 

Néhány jó tanács az étkezési problémák megelőzéséhez

 
- Csak akkor adjunk a gyermeknek enni, ha éhes, ezzel segítjük az egészséges éhségérzet kialakítását. Ne rohanjunk utána különböző ételpótlékokkal, ne kényszerítsük, s ne édességgel vigasztaljuk, ha valamiért elszomorodott. Ezzel máris sokat tettünk az ellen, hogy serdülőkorban önvigasztalás céljából falási rohamokba meneküljön.  Két étkezési időpont között ne etessük, ezáltal segíteni tudjuk az egészséges biológiai ritmus kialakítását, illetve a szükségletek kielégítésének késleltetésére való képességet
 
- Ne felnőtt mértékkel határozzuk meg, hogy mennyit egyen, s fogadjuk el, hogy minden gyermeknek van egy-két étel, amit nem szeret. Ha állandó alkudozás, veszekedés és fenyegetés tarkítja az étkezést, azzal egyrészt az étkezés örömétől fosztjuk meg gyermekünket
 
Amennyiben bármilyen, a táplálkozási zavarra utaló jel felmerül a gyermek részéről, feltétlenül beszéljék meg a háziorvossal, aki a konzultáció után a megfelelő szakvizsgálatra (orvos, pszichológus, dietetikus) irányítja a gyermeket!
 
 
Szerző:
Tibay Rózsa dietetikus
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

2019-05-16

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

Mindig nagy gondot jelentett nálam, hogy fogyókúra alatt mivel édesítsem az italaim, ételeimet. Sok mindent hallott sok felöl és ezek mindig ellentmondásban álltak egymással. Így neki láttam egy kis kutató munkának, íme az eredmény.

Mi az a ételintolerancia?

2019-05-15

Mi az a ételintolerancia?

A tehéntej, a tojásfehérje és a búza a leggyakoribb alapanyagok, amelyek ételintolerancia miatti panaszokat váltanak ki – több mint 6 ezer ételintolerancia létezik.

A barna rizs vagy a fehér rizs egészségesebb?

2019-05-17

A barna rizs vagy a fehér rizs egészségesebb?

A rizst az egész világon fogyasztják, és sok ember értendjének jelentős részét képezi. A rizst diétában és tömegnövelés során is fogyaszthatjuk, de nem mindegy mikor, melyik fajtát. Most utánajártunk, hogy a barna vagy a fehér rizs egészségesebb!

Glutén mentes tápanyagok

2019-05-15

Glutén mentes tápanyagok

Legősibb gabonafélénk, B-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Magas fehérje és rosttartalmú, könnyen emészthető. Az egyetlen lúgos kémhatású gabona. Javítja az immunrendszert, feszesíti a szöveteket, vashiányos állapotban is kifejezetten javasoljuk. Főként kásaként közkedvelt.

Van-e szénhidrát a pattogatott kukoricában?

2019-05-16

Van-e szénhidrát a pattogatott kukoricában?

A pattogatott kukorica szénhidrátot tartalmaz. Ez tény. Ha valaki alacsony szénhidráttartalmú étrendet folytat, figyelembe kell vennie, a nap folyamán mennyi szénhidrátot visz be. Lássuk, hogy a pattogatott kukorica belefér-e egy diétás étrendbe!

Minden, amit tudni kell a fekete áfonyáról

2019-05-15

Minden, amit tudni kell a fekete áfonyáról

Az áfonya egyre népszerűbb gyümölcs hazánkban is. Szinte már majdnem minden élelmiszerboltban megtalálhatjuk ezeket az édes, zamatos és tápláló bogyókat. Az áfonya szezonja ilyenkor kezdődik, így érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen nem csak finom, de számos egészségügyi előnye is van. Mutatjuk!

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
127 987
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 047 076
Közösség

Szótár

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a... Tovább

Lándzsás útifű

(Plantago lanceolata)   Eredete, élőhelye   A lándzsás útifű Európában és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 192

Átlagos értékelés: 4.9