notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

kókusznektár szirup, kókuszcukor

Egészséges édesítők, amit a természet ad

Bánfalvi Henrietta
hirdetes

A természetes édesítőket mára már nagyrészt felváltották a finomított és mesterséges cukorhelyettesítők.

 

Természetes édesítők

Az élelmiszeripar az édes íz fokozása érdekében különböző szempontok alapján finomítási eljárásokat alkalmaz, amelyeknek a szervezetre ható előnytelen hatásai közismertek.

 

Táplálkozásbiológiai szempontok alapján vizsgálva a finomított ipari cukrok élettani hatása nem azonos a természetes, finomítatlan édesítőkével.

 

A finomított és mesterségesen gyártott cukorban nem találhatók meg a fontos ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, amelyek részt vállalnak, sőt esetenként vezető, irányító szerepet töltenek be a cukoranyagcserében és az inzulinszint stabilizációjában.

 

Ezzel szemben a természetes édesítők, amelyek a lehető legkíméletesebb eljárási módot alkalmazva készülnek, megőrzik a szervezet számára hasznos és jótékony hatásukat.

 

Hazánkban is felfedezték már a kókuszcukor és a kókusznektár szirup különleges előnyeit, melyek közül említendő aminosav, vitamin, nyomelem és komplex ásványi anyag tartalmuk.

 

A kókuszcukor, mint édesítő esetében az is rendkívüli, hogy a magas inulintartalom mellett, úgy, mint a kókusznektár szirup is az alacsony glikémiás indexű (GI 35) élelmiszerek közé tartozik.

 

A 100% tisztaságú kókuszcukor finomítatlan természetes édesítő, amely kizárólag a kókuszpálma nektárjából a lehető legkíméletesebb eljárási módot alkalmazva készül. A feldolgozási folyamat során nem kevernek hozzá más típusú gyengébb minőségű pálma vagy nádcukrot. Előállítása során a friss nektárt melegítik, ez által párologtatják addig, amíg a nedvesség elpárolog és cukorkristályok alakulnak ki.

hirdetes

 

Fontos tudni, hogy a kókuszcukrot és a pálmacukrot használják egymás szinonimájaként, viszont a kettőt nem szabad összekeverni, mert jelentősen különböznek egymástól. A pálmacukrot a Palmira pálmából (Borassus flabellifer) nyerik, a kókuszcukor pedig a kókuszpálmából (Cocos nucifera), ami nagyon fontos különbség, mert más pálmacukrok nem a fent említett tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint GI számuk is magasabb.

Természetes édesítők

A 100% tisztaságú bio kókuszcukor és kókusznektár szirup rendkívül ritka és korlátozott mennyiségben áll csak rendelkezésre.

 

Sok esetben a kókuszcukor címkéjén nem található tájékoztató a termék eredetét, minőségét, összetételét és az előállítás módját illetően, pedig az egészséget szolgáló táplálkozás érdekében fontos szempont az élelmiszerek beltartalmi értékének szem előtt tartása, mert a bennük található hasznos alkotóelemek egymást kiegészítve, hatnak az egész szervezetünkre.

 

A kókusznektár szirup, amely a kókuszcukor alapanyaga a kókuszpálma virágjának frissen betakarított nektárjából készül, amely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és finom karamelles, kókuszos ízzel rendelkezik.

hirdetes

 

Ez a két természetes cukorpótló egészséges alternatíva az italok édesítésére és az ételek ízének fokozására, készíthetünk velük:

 

  • turmixot, smoothiet, shaket
  • süteményt, dessezrtet
  • limonádét, szörpöt
  • palacsintát, gofrit
  • krémet, pudingot
  • mártást, levest
  • öntetet, szószt
  • kávét, teát
  • fagylaltot

 

Ajánlunk most Nektek egy rendkívül finom és egészséges desszertet, amely pár perc alatt elkészíthető, ez pedig a sült magok:

 

Hozzávalók:

 

  • 1 bögre natúr olajos mag (mandula, mogyoró, makadámdió, dió, kesudió)
  • 2 evőkanál BANABAN bio kókusznektár szirup
  • ½ bögre BANABAN bio kókuszcukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió

 

Elkészítés:

 

Keverjük össze az olajos magokat a kókusznektárral, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen terítsük el, előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.

 

Még melegen kanalazzuk át és forgassuk meg a kókuszcukorba, amit előzőleg megízesítettünk fahéjjal és szerecsendióval.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ahogy anya etet, nemcsak a testi és lelki egészségünket, de még az ökológiai lábnyomunkat is meghatározza

2019-07-13

Ahogy anya etet, nemcsak a testi és lelki egészségünket, de még az...

Az élet első ezer napján a megfelelő táplálás azért is különösen fontos, mert az akkor rögzült szokások végigkísérik a felnőttkort. Dr. Pászthy Bea gyermekorvos, gyermekpszichiáter írása.

Hogyan nyerjük vissza a kontrollt az étkezésben?

2019-07-12

Hogyan nyerjük vissza a kontrollt az étkezésben?

A fogyókúrák, életmódváltások virágkorát éljük, mégis egyre több a túlsúlyos és evési zavarokkal élő. Valóban ennyire akaratgyengék lennénk? Vagy más okuk van a sorozatos kudarcoknak?

Ismerd fel a disztímia jeleit még időben!

2019-07-11

Ismerd fel a disztímia jeleit még időben!

A disztímia a depressziónak egy hosszasabb lefolyású, ám kevésbé súlyos változataként szokták jellemezni. Kutatások szerint kezelés nélkül az ebben szenvedő betegek tünetei idővel egyre súlyosabbak lehetnek.

Fölöslegesen lett bombaüzlet a gluténmentes konyha

2019-07-09

Fölöslegesen lett bombaüzlet a gluténmentes konyha

Az Európai Unióban nagyjából 5 millió ember szenved lisztérzékenységben, jelenleg ez az egyik leggyakoribb krónikus betegség – a felnőttek és a gyerekek körében is. Nem csoda, hogy dollármilliárdos üzlet épült köré. Csakhogy a lufi – szakértők szerint – hamarosan ki fog pukkadni. A bio és a paleo mellett jön a vegán, és minden kezdődik elölről.

5 tény a férfibetegségről, amitől a rendszeres szex is megvédhet

2019-07-08

5 tény a férfibetegségről, amitől a rendszeres szex is megvédhet

A prosztatagyulladás igencsak kellemetlen, nehezen múló betegség, mely a komoly „alsó fertályi” fájdalmaktól a vizelési nehézségekig változatos tünetekkel járhat. Ugyanakkor a prosztatagyulladás kellő odafigyeléssel, és már néhány egyszerű, ám kevésbé ismert hétköznapi trükkel megelőzhető. Mutatjuk, melyek ezek.

Háromszorosára nőtt az elhízottak aránya világszerte 1975 óta

2019-07-07

Háromszorosára nőtt az elhízottak aránya világszerte 1975 óta

London, 2019. július 5., péntek (MTI) - Az étrend változása, a mozgáshiány és a genetika is szerepet játszik abban, hogy háromszorosára nőtt az elhízott felnőttek aránya világszerte 1975 óta - állapították meg norvég kutatók egy nagyszabású, több mint százezer fős tanulmányban.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
64 354
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 518 502
Közösség

Szótár

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Biorezonancia terápia

  A biorezonancia terápia az embert körülvevő, emberi füllel, szemmel nem... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 177

Átlagos értékelés: 4.7