Az egészséges életmód 4 legfontosabb eleme

hirdetes

Az egészséges életmód 4 legfontosabb eleme

Vitalzone
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A leggyakoribb halált is okozó krónikus megbetegedések kialakulásának esélye 80%-kal csökkenthető amennyiben a következő négy életviteli tényező az életünk részét képezi: dohányzásmentes életmód, egészséges testsúly fenntartása, rendszeres testmozgás és egészséges étrend.
 

Az egészséges életmód megtartása

A szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák és a diabétesz (vagyis azok a krónikus megbetegedések, amelyek együttesen a legtöbb halálesetért felelősek) javarészt megelőzhetők – adta hírül egy az Archives of Internal Medicine folyóirat augusztusi számában megjelent beszámoló.

 

A szerzők, Dr. Earl S. Ford és kollégái szerint olyan módosítható életviteli tényezők, mint a dohányzás, az étrend, a fizikai aktivitás és a testsúly egyértelműen azonosíthatók a fenti megbetegedések kialakulásának fő okaként. A tanulmány alapját 23 523, 35 és 65 év közötti német állampolgár egészségügyi adatai képezték, amelyek az EPIC-Potsdam program révén váltak kutathatóvá. Ez a felmérés 1994 és 1998 között rögzítette a résztvevők egészségügyi adatait, valamint személyes beszélgetések során az önkéntesek életviteli, szociodemográfiai és étkezési szokásairól is információkkal bővült, és a későbbiekben ezeket az adatokat 2-3 évente frissítették.   

hirdetes

 

Az egészséges életmód az adatok elemzése nyomán a következőkben foglalható össze:

  • dohányzásmentes életmód,
  • 30-as értéknél alacsonyabb testtömeg-index,
  • legalább három és fél óra testmozgás hetente és
  • egészséges étrend követése (pl. zöldségben és gyümölcsben gazdag, de húsféléket csak korlátozottan tartalmazó diéta). 

 

hirdetes

A felmérésben résztvevők többségénél az említett élettani tényezők közül 1-3 a mindennapjaik részeként szerepelt, mind a 4 jelentős faktor a válaszadók csupán 9%-ánál szerepelt, míg 4% volt azoknak az aránya, akiknél a 4  tényező egyike sem volt az életvételük részeként azonosítható.

 

Az átlagosan 7,8 éves követés után a résztvevők 3,7%-ánál jelentkezett diabétesz, 0,9%-uknál szívroham, 0,8%-nál alakult ki stroke (gutaütés) és 3,8% volt azoknak az aránya, akiknél rákot diagnosztizáltak. Az adatok kor, nem, képzettség és munkakör szerinti súlyozását követően az eredmények azt mutatták, az egészségesebb életmódot követők jóval kevésbé voltak hajlamosak krónikus megbetegedésekre, mint kevésbé egészségesen élő társaik. A mind a 4 azonosított életviteli tényezővel élők esetében 93%-kal kisebb volt a diabétesz, 81%-kal a szívroham, 50%-kal alacsonyabb a stroke, vagy gutaütés és 36%-kal kevesebb a rákos megbetegedések kialakulásának aránya.

 

A kockázati tényezőket legfőképpen a testtömeg-index (BMI) értéke befolyásolta, ezt követte a dohányzásmentes életmód, majd a rendszeres mozgás és végül az egészséges étrend. Az egészségmegőrzés érdekében tehát próbáld betartani az egészséges életmód négy tényezőjét. Az egészségmegőrzés ugyanis sokkal egyszerűbb, mint a kialakult betegségek kezelése. 
 

Forrás: Medipress.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
cukorbetegség diéta egészséges életmód rák

Szótár

Nyújtóreflex

  Az agy által vezérelt önkéntelen reflex, mely az izom túlnyújtásakor váltódik ki, a... Tovább

Laktóz

A laktóz vagy más néven tejcukor, a tejben... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb fogyással, alakformálással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.