alvászavar

hirdetes

Világszerte egyre nagyobb probléma az alvászavar

Józan Szilvia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az utóbbi évtizedben világszerte drasztikusan megemelkedett az alvászavarban szenvedők száma. Vannak, akik szerint új civilizációs betegségről beszélhetünk, vagyis az alvászavar megjelenését, a modern életforma számlájára írják. Átlagosan a lakosság 30%-át érinti az alvászavar, de csak csekély része próbálja kezelni a problémát, pedig igen súlyos következményei is lehetnek.

alvászavar

 

Az alvászavar

Egyes adatok szerint világszerte több mint 200 millió ember szenved az alvászavar valamelyik formájától. Az adatok nem pontosak, mivel sokakban nem is tudatosodik, hogy alvászavarban szenvednek. Meg kell határozni, hogy mi az a pont, amitől már alvászavarnak számít, ha rosszul alszunk. A hivatalos megfogalmazás szerint akkor beszélhetünk alvászavarról, ha az álomba merülés, több mint fél óráig tart, illetve ha éjszaka, legalább 4-szer felébredünk 3 percnél hosszabb időre. Ez persze a gyakorlatban annyit jelent, hogy nehezen tudunk elaludni, éjszakánként többször felébredünk.

Az alvászavar negatív következményei

hirdetes
Az alvászavar egész életminőségünket negatív módon érinti. Minél hosszabb ideje áll fenn alvászavar, annál súlyosabb negatív következményei alakulnak ki. Álmosságot, fáradtságot érzünk egyre gyakrabban. Jelentős mértékű dekoncentráltságot okoz, vagyis nem tudunk megfelelően koncentrálni. Az általános reflexeink lassabbak lesznek, ami különösen veszélyes. Rontja a rövid és hosszú távú memóriát. És ami a téli időkben az egyik legfontosabb: negatív hatást gyakorol immunrendszerünkre. Megnövekedik az esély a krónikus betegségek kialakulására. Kialakulnak a fejfájással kapcsolatos panaszok is. A rossz alvás következtében megnövekszik a nyaki és hátfájási panaszok gyakorisága. És nem utolsó sorban a szorongás, depresszió kialakulásának valószínűsége a négyszeresére nő.
hirdetes

Az alvászavar megszűntetése

Mindenképpen törekedni kell az alvászavar megszűntetésére. De nem a tüneti kezelést javasoljuk. Az alvászavar tünete a rossz minőségű alvás. Erre bevehetnénk altatót, de az csak a tüneteket szüntetné meg egy időre. Az alvászavar okát kell felkutatnunk és azt megszüntetni. Az alvászavarnak sokszor lélektani okai vannak, egyszerűen túl sok stressz éri a szervezetet. Emellett az is előfordulhat, hogy fekhelyünk nem megfelelő, ezért nem tudnunk rendesen pihenni. Ilyenkor érdemes megfontolni egy memóriahabos matrac vásárlásást. Ha mi magunk nem jutunk megoldásra, akkor feltétlenül keressünk fel egy szakembert, mert egész életünkre kiható negatív tapasztalatokkal gazdagodhatunk, és akár visszafordíthatatlan folyamatokat is elindíthat az alvászavar.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
életmód

Szótár

Bazsalikom

Latin neve: Ocimum basilicum L.   Származása, élőhelye   Dél-Ázsiában,... Tovább

Anticellulitisz masszázs

  Az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód elősegítik a méreganyagok... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes