A-vitamin, B-vitamin csoport, C-vitamin, D-vitamin és fogyókúrában betöltött szerepük.

hirdetes

A vitaminokról röviden

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

A helyes táplálkozás azt jelenti, hogy minden tápanyagból a megfelelő mennyiséget vesszük magunkhoz. Az alapvető tápanyagok a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok és a víz. Mindezek mellett szervezetünknek a zökkenőmentes működéshez szüksége van kiegészítő tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra is. 

A legerősebb zsírégető vitaminok


A vitaminok létét az 1910-es években fedezték fel. Az elnevezés két latin szó összetételéből alakult ki: a latin "vita" (élet) és az "amin" (nitrogéntartalmú vegyület) szavakból származik. Csak később vált nyilvánvalóvá, hogy nem minden vitamin nitrogéntartalmú vegyület, de a "vitamin" szó addigra már visszavonhatatlanul elterjedt.
A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek bár energiát nem szolgáltatnak, elengedhetetlenek testünk kifogástalan működéséhez. A növekedésben, az immunrendszer megerősítésében és a sejtek, szövetek regenerálódásában elemi szerepük van. Szervezetünk egyes vitaminok előállítására csak kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem képes, ezért ezekhez táplálékunkon keresztül kell hozzájutnunk.
Jelenleg tizenhárom vitamint ismerünk, melyek vízben vagy zsírban oldódóak lehetnek. A zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) a szervezet hosszabb ideig raktározza, felszívódásuk azonban étrendünk zsírtartalmától függ. A vízben oldódó vitaminok (B-vitamin-csoport: B1-, B2-, B6-, B12-vitaminok, niacin, pantoténsav, biotin, folsav és a C-vitamin) különböző mértékben, de gyorsabban ürülnek ki szervezetünkből, ezért ezeket rendszeresen pótolnunk kell. vitamin, ásványi anyag
A mellékelt táblázat megmutatja.hogy mely vitaminból mennyire van szüksége testünknek, hogyan juthatunk hozzá, mennyi ideig tárolja azokat szervezetünk és milyen hatásúak. Az RDA, mely egy a táplálkozáskutatók által meghatározott, ajánlott napi tápanyagfogyasztást mutat, 97-98%-ban találkozik az egyének szükségleteivel.

hirdetes
Az, hogy pontosan mennyi vitaminra van szükségünk számos tényezőtől; kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, táplálkozási szokásoktól, szervezetünk biokémiai funkcióitól, a táplálék egyéni felhasználási képességétől függ.
Vannak olyan helyzetek, melyekben ajánlott az átlagos vitamin adagok (RDA) emelése. A vízben oldódó vitaminokból akár 2-3-szor is többet fogyaszthatunk az ajánlott mennyiségnél, ha olyan jellegű egészségügyi problémánk van, melyre ez megoldást nyújthat. A zsírban oldódó vitaminok azonban nehezebben ürülnek ki szervezetünkből, így ajánlatos orvos tanácsát kérni mielőtt megsokszoroznánk napi adagunkat.

Az egyéni vitamin-, illetve ásványianyag-szükségletet számos faktor befolyásolhatja. A továbbiakban ismertett adatok átlagértékek, melyek 90-95%-ban találkoznak az egyedi szükségletekkel.
                                 Nők    Férfiak

A-vitamin (Retinol)    800 µg    1000 µg
B1-vitamin (Tiamin)    1,3 mg    1,5 mg
hirdetes
B2-vitamin (Riboflavin)    1,5 mg    1,8 mg
B3-vitamin (Niacin, Nikotinsav)    15 mg    19 mg
B5-vitamin (Pantoténsav)    4-7 mg
B6-vitamin (Piridoxin)    2 mg    2,2 mg
B9-vitamin (Folsav)    200 µg
B12-vitamin (Kobalamin)    2 µg
C-vitamin (Aszkorbinsav)    300 mg    400 mg
D-vitamin (Klaciferolok)    5 µg (ha éri napfény a bőrt, akkor nem szükséges, mert elegendő D-vitamin képződik!)
E-vitamin (Tokoferolok)    12 mg
H-vitamin (Biotin)    10-200 µg
K-vitamin (Phillokinon)    50 µg    65 µg

Bór    2 mg
Cink    10 mg
Fluor    1,5 mg
Foszfor    620 mg    800 mg
Jód    150 µg
Kalcium    1,5 g
Kálium    3,5 g
Klór    3 g
Króm    0,1-0,2 mg
Magnézium    300-100 mg
Mangán    4 mg
Nátrium    2 g
Réz    1,4 mg
Szelén    55 µg    70 µg
Vanádium    Nincs még szakirodalmi adat a vanádiumra vonatkozóan.
Vas       

 

Forrás: Femina.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Szótár

Side Press (Oldalsó Nyomás)

  Más szögekben dolgozza át a vállizmokat, mint a sima katonai... Tovább

Glikogén

Az állati szervezet legfőbb energiaforrása. Ez egy olyan keményítő, amely... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes