notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A lúgosító étkezés előnyei!

A lúgosító étkezés

hirdetes

Jó elindulás lehet, ha úgy fogunk neki, hogy minden héten eggyel több lúgosító ételt teszünk az étrendünkbe és egy savasítót száműzünk, míg el nem éri a lúgosítás a hatását. Ha ez bekövetkezett, utána szintén fokozatosan kell megteremteni az egyensúlyi étrendünket is. További tippek a lúgosító étkezésről a cikkben! 

A lúgosító étkezés

 A lúgosító étkezés hiányának kellemetlenségei

 

 A legújabb kutatások szerint a legtöbb betegséget, nem a különböző kórokozóknak köszönhetjük, hanem testünk túl savasodásának. Ez három féleképpen következhet be:

 
• ha több savas ételt eszünk, mint lúgosat,
• ha mérgek halmozódnak fel, vagy mikroorganizmusok szaporodnak el a szervezetünkben
• ha testünk nem megfelelő módon bontja le, vagy semmisíti meg a savakat.
 
A leggyakoribb ok: a helytelen táplálkozás. A túl sok savas étel fogyasztása megfelelő lúgosítás nélkül rengeteg problémát okoz szervezetünknek, íme, néhány példa: izomláz, emésztési zavarok, magas vérnyomás, száraz bőr, csontritkulás, cukorbetegség, depresszió, rák.
 
A stressz és a legtöbb negatív érzelem is savakat termel a szervezetünkben. A stresszes emberek eleve könnyebben megbetegednek. A szervezetünknek az egyensúlyra van szüksége. A túl lúgos szervezet éppen annyira ártalmas tud lenni, mint a túl savas. Ezért arra kell törekednünk, hogy egyensúlyt tudjunk tartani hosszútávon. A lúgosító étkezést pedig csak addig kell fenntartani, amíg a testünk meg nem szabadul a fölösleges savaktól, utána pedig olyan mértékben kell folytatni, hogy a szervezetünk megtalálja az egyensúlyt.
 

A lúgosító étkezés betartása

 
Nem mindenkinek megy az egyik napról a másikra történő drasztikus változtatás, ezért azt javaslom, hogy fokozatosan kezdjünk hozzá. A hosszú távú siker kulcsa az, hogy hozzászokjunk a lúgosító ételek fogyasztására. Ami fontos, hogy savas ételeinkhez, használjunk lúgosító kiegészítőket, így tökéletes egyensúlyt hozhatunk létre. Az ízlelőbimbóink kimerülnek a cukortól és a sótól, és a többi mesterséges ízesítőtől, ezért előfordulhat, hogy nem is érezzük a finom zöldségek igazi ízét. Hagyni kell egy kis időt a nyelv regenerálódására is. 
 

 
A nap legfontosabb étkezése a reggeli, ezért arra érdemes a leginkább odafigyelni először. Ha a reggelink nem lassít le minket, sokkal könnyebb a nap további része. Amíg a lúgosító étkezést alkalmazzuk, kerüljük a következőket: húsok, kávé, fekete tea, alkohol, édességek, fehérliszt, tojás, zsíros sajtok, tartósítószert és színezőanyagot tartalmazó ételeket, és természetesen a gyorséttermi kajákat. Utóbbit egyébként is érdemes elkerülni.
hirdetes
 
Kezdésnek minél több zöldséget fogyasszunk, lehetőleg nyersen, mert a párolás savasítja a zöldségeket. Hús fogyasztása esetén, sem kell feladni a lúgosítást, hiszen egy kis zöldség salátával elérhetjük az egyensúlyt.
 

Étel csoportok a lúgosító étkezés szempontjából 

 
Gyümölcsök: magas a cukortartalmuk, így savasító hatást gyakorolnak a szervezetre.
 
Tejtermékek: minél tovább tart az előállítás és a tárolás, annál inkább savas hatású. Így pl.: a friss tej még lúgosító hatású.
 
Gabonafélék: nagyobb adagokban és többször fogyasztva inkább savasítanak, összetett szénhidrát tartalmuk miatt, de zöldségek mellé, és kis mennyiségben hasznosak. Pl.: búza, rizs, zab, árpa.
 
Pékáruk: többségében az élesztő miatt savas hatásúak. A legegészségtelenebb a fehér kenyér, helyette használjunk teljes kiőrlésűt, vagy olyat, ami kevesebb élesztőt tartalmaz.
 
Olajok és zsírok: két típusa van: a telített zsírok és a telítetlenek. A telített zsírokat inkább kerüljük, ezek szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak, pl.: vaj, vagy margarin. A telítetlen zsírokat fogyaszthatjuk, segítik a lúgosítást, folyékony halmazállapotúak, pl.: olívaolaj, halolaj, kankalinolaj, vagy lenmagolaj.
 
Húsok és halak: Az összes hús és hal savasít. Amik kevésbé, és fogyaszthatjuk kisebb mennyiségben: máj, lazac, pisztráng, csirke, pulyka. Túlzott elsavasodás esetén ezek fogyasztása sem ajánlott.
 
Gombák: mivel széndioxidot termelnek oxigén helyett, ezért mérgezőek az emberi szervezetre nézve, bármelyik gombafajtáról is legyen szó. Fogyasztásuk nem ajánlott. Pl.: csiperkegomba, szarvasgomba.
 
Csírák: gazdag tápanyagtartalommal rendelkeznek, és a növekedésükkel egyre lúgosabbá válnak. Pl.: búzacsíra.
A lúgosító étkezés hatása
 
A méregtelenítési eljárás sajátos vonása, hogy elkezd megszabadulni a felgyülemlett savaktól, ez nem zökkenőmentes feladat a szervezet számára. Tünetek lehetnek: szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság. Ez azt jelzi, hogy elindult a méregtelenítés, nem kell megijedni, egy ilyen egészséges étrenddel nem lehet a szervezetet megbetegíteni.
 
Az éhség érzet is csökken, hiszen legtöbbször nem is éhesek vagyunk, hanem a szervezetünknek vízre van szüksége. Ha nem rég ettünk és megint éhesnek érezzük magunkat, akkor először vizet igyunk.
hirdetes
 
Az egészségtelen ételek iránti vágy is csökken, ha nem kényszerrel hajtjuk végre a lúgosító étrendet. Több zöldséget szeretnénk majd, és kevesebb szénsavas üdítőt, kevesebb csokoládét.
 
Ha a pH egyensúly helyre áll, akkor elkezd a test megszabadulni a felesleges zsíroktól, és ha többet iszunk és kevesebbet eszünk, akkor minden egyéb változatlansága mellett, havonta több kilót is fogyhatunk. Az egészséges étkezésnek köszönhetően pedig megnő a szervezet energiaszintje.
 
Ha több energiánk lesz, a testmozgást is nagyobb kedvvel tudjuk elkezdeni és végrehajtani. A több víz fogyasztása a bőrünk szárazságát is eltünteti.
 
Jobb és mélyebb alvást tesz lehetővé, így kevesebbet kell aludnunk a lúgosító étkezés  megkezdése előtti időkhöz képest. Így több időnk marad más dolgokra.
 
Gondolkodásunk, nem csak tisztább lesz, de a memóriánkat is javítja. Gyorsabban tudunk reagálni, és a stresszhelyzetekben tanúsított viselkedésünk is rugalmasabb lesz.
 
A kórokozók inkább a savas, túl savas testekben telepednek meg, ezért egy egyensúlyos, vagy lúgos szervezet kevésbé van kitéve a kórokozók támadásainak. Az immunrendszerünk is megerősödik.
 

A lúgosító étkezés elkezdése

 
Ne feledje, hogy a lúgosító étkezés bár nagyon hasznos rövidtávon, mégis egy új és egészségesebb életformát kínál. Ha a szervezetünket sikerül elmozdítani az egyensúlyi állapot felé, akkor ne essünk a ló másik oldalára, és a továbbiakban az egyensúly megtartására törekedjünk. A kúra alatt persze a lúgosítás a cél, majd ha végére ért, akkor se felejtsen el mindent, amit tanult belőle. Sok diétázó ugyanis amint lejárt a kúra ideje azonnal visszatér a régi életmódjához, és persze csodálkoznak, hogy a tünetek visszajönnek. Senki ne kövesse el ezt a hibát. A cél az egyensúly.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-09-10

"Úgy egyél, hogy lefogyjál" - egy űrorvos tanácsai

Diéta helyett új táplálkozási módszert javasol a fogyni vágyóknak az olasz űrorvos, Filippo Ongaro csütörtökön bemutatott új könyvében. Az Úgy egyél, hogy lefogyjál! címmel megjelent kötetben a helyes táplálkozás megválasztásának fontosságára hívja fel a figyelmet a szakember.

Ezekben az időpontokban egyen, ha fogyni akar

2019-09-05

Ezekben az időpontokban egyen, ha fogyni akar

Minél lengébben öltözünk, annál inkább zavarnak a felesleges kilók. Most kiszámolták, hogy mely időpontokra kell időzíteni a főétkezéseket, hogy hatásos legyen a diéta.

Kólával könnyebb fogyni, mint vízzel

2019-09-04

Kólával könnyebb fogyni, mint vízzel

A Coloradói Egyetem kutatói arra jutottak: a sima kóla hízlal, a light verzió viszont jobban segít a fogyásban, mintha vizet inna az ember.

4 tipp, ha nem tud megszabadulni az utolsó három kilótól

2019-08-28

4 tipp, ha nem tud megszabadulni az utolsó három kilótól

Azt mondják húsz kilót könnyebb leadni, mint hármat. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk, akkor ez is gyerekjáték.

Fél év fogyókúra csodákat művel az agyával

2019-08-28

Fél év fogyókúra csodákat művel az agyával

Amerikai kutatók megvizsgálták a fogyókúra előtt állók agyát, majd hat hónap diéta után újra. Igen érdekes és hasznos eredményre jutottak.

Mesterszakács mínusz 130 kilóval

2019-08-23

Mesterszakács mínusz 130 kilóval

David de Jorge nemrég még Spanyolország legsúlyosabb séfje volt a maga 267 kilójával. Az elismert szakács mára alaposan megkarcsúsodott. Fogyókúrás receptjeiből könyvet írt és Robin Food címmel tévés főzőműsort vezet.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
84 075
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 905 810
Közösség

Szótár

Callanetics

  A callanetics egy állás- és tartásjavító torna, hatékonysága abban rejlik, hogy a... Tovább

Csipkebogyó

Latin neve: Rosa canina   Eredete, élőhelye   Európától Közép-Ázsiáig... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 4.9