notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Zabkorpa - a tökéletes fogyasztószer

hirdetes

Így segíti a fogyást és a koleszterincsökkentést a zabkorpa

emszi

Tudtad, hogy mi mindenre jó a zabkorpa? Amellett, hogy elősegíti a természetes fogyást, számos más pozitív hatása is van – ezekről ejtünk most néhány szót!

Zabkorpa - a tökéletes fogyasztószer

Ha csak egy dologgal szeretnéd kiegészíteni az étrendedet, akkor tudjuk, hogy mi legyen az! A zabkorpáról van szó, amely más korpákhoz hasonlóan rengeteg pozitív élettani hatással rendelkezik. Ez első sorban annak köszönhető, hogy vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag. Segítségével nem csupán szervezetünk megfelelő működését biztosíthatjuk, hanem egészségünket is megőrizhetjük vele.

A zabkorpa egy kevésbé ismert táplálék, aminek számos felhasználási módja van: főzéshez, sütéshez, reggelire is kiváló, ez persze csupán néhány példa!

Mitől egyedi a zabkorpa?

Magas rosttartalmával (27%) a zabkorpa rendkívül gazdag rostforrásnak számít. Egyrészt a jóllakottság érzését segíti elő ezzel, másrészt a koleszterinszintet is csökkenti – ez az egyik legfontosabb tulajdonsága – ezt a vízben oldható rostjainak köszönheti. A vízben nem oldható rostok megelőzik a székrekedés és más bélproblémák kialakulását, és általánosságban jót tesznek a bélrendszernek.

hirdetes

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a zsírok és szénhidrátok felszívódását is visszafogja, illetve a rákos megbetegedések veszélyét is csökkenti. Persze ez még mindig nem minden!

Zabkorpa - a tökéletes fogyasztószer

Diéta és fogyókúra a zabkorpával

Kezdjük máris a fogyással. A zabkorpa lassan szívódik fel, és ekkor is csak szénhidráttartalmának felét vesszük fel. Vízmegkötö képességének köszönhetően telítettséget okoz, ugyanis a gyomorba kerülve igencsak megduzzad.

hirdetes

A zabkorpa további tulajdonságai

Tudományos eredmények is igazolják a zabkorpa elképesztő koleszterincsökkentő hatását. Egy kísérlet során magas koleszterinszintű betegek fogyasztottak zabkorpát – 5 héttel később egyértelmű változásokat tapasztaltak a tesztalanyok egészségében. A zabkorpa persze önmagában nem csodaszer, azonban ésszerű fogyasztása megfelelő mértékkel, étrendkiegészítőként, rendkívüli eredményeket biztosít.

Mint azt már említettük, ezt a tulajdonságát a vízben oldható rostoknak köszönheti. Ebben pedig lényegesen kiemelkedőbb mint egyéb hasonló jellegű táplálékok.

Zabkorpa - a tökéletes fogyasztószer

Hogy egy kissé bővebben kifejtsük a korábbi állítást, miszerint a bélrendszert is tisztítja, érdemes megemlíteni, hogy hogyan teszi mindezt. A bélrendszerben található méreganyagok és salakanyagok megtapadnak a kása vízben nem oldódó rostjain, és azokkal együtt távoznak a szervezetből.

Ehhez kötődik azon hasznos jellemzője is, hogy mind a szénhidrát, mind a zsírok felszívódását is korlátozza, ugyanis ezek is könnyedén megtapadnak rajta, míg végighalad szervezetünkön.

Érdemes napi legalább egy evőkanál zabkorpát fogyasztani, például joghurttal, tejjel vagy akár magában. Fontos, hogy rengeteg folyadékkal fogyasszuk, és akik csak most szoknak rá a rostokra, azok szép lassan, fokozatosan vigyenek be egyre többet a szervezetükbe – ezzel elkerülhető a kellemetlen haspuffadás.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

D-vitamin

A D-vitamin-hatású vegyületek szteroidszármazékok. Táplálkozás-élettani szempontból a D2-... Tovább

Glükóz

A glükóz nem más, mint vércukor, hétköznapi néven szőlőcukor. A glükóz olyan cukor,... Tovább

Tovább a lexikonra