notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Olaj használata

hirdetes

Melyik olajat mire használjuk?

Borbély Brigitta

Manapság rengeteg különböző fajtáról lehet hallani, újabbnál újabb növényekből készült olajak árasztják el a bioboltok polcait, kisebb-nagyobb kiszerelésekben az olcsóbb kategóriától a nem kifejezetten pénztárcabarát verzióig. Sokszor tanácstalanul állsz a kínálat előtt, mert fogalmad sincs, mire lehet, és mire érdemes használni ezeket a termékeket? Íme néhány népszerűbb olaj, és azok felhasználási módjai.

Olajak használata

Lenmagolaj

Felhasználása: saláták, turmixok, hideg ételek

Csupán egy teáskanál lenmagolaj 7 gramm linolénsavat tartalmaz, amely a 3 legfontosabb omega-3 zsírsav egyike. Számos kutatás kimutatta, hogy a megnövelt omega-3 bevitel segít megőrizni szívünk egészségét és csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást. A lenmagolaj igen érzékeny a hőre, ezért nem alkalmas főzésre, használd inkább hideg ételek elkészítéséhez. Néhány embernek esetleg különös lehet az olaj íze, ezért talán érdemes fokozatosan hozzászoktatni magad a használatához, amire remek módszer, ha turmixhoz adod hozzá, így biztosan nem fogod kiérezni az ízét! 

Kendermagolaj

Felhasználása: saláták, turmixok, hideg ételek

Habár a kendermagról nem a saláta jutna először eszedbe, ne ijedj meg, a cannabis magja nem lesz rád bódító hatással, mint a szárított növény elfüstölése. A lenmagolajhoz hasonlóan tele van hasznos zsírsavakkal, az ízére pedig jellemző a kissé földes beütés. Használata szintén hideg ételekhez ajánlott, hiszen ez az olaj sem bírja a melegítést. A konyhán kívül is számos felhasználási módja van, tökéletes például a bőr ápolására, fiatalabbá, ragyogóbbá varázsolva azt. 

hirdetes

Különböző diófélék olaja (dió, makadámiadió, argándió)

Felhasználása: saláták, hideg ételek, főtt ételek ízesítése

A magvakból készült olajok, mint a mogyoró, a makadámdió és egyéb diófélék kiváló pörkölt hatást kölcsönöznek bármilyen ételnek, amihez használod. Nem a legolcsóbb olaj, ám egyszerre néhány csepp is elegendő a különleges hatás eléréséhez, így egy üveget igen sokáig tudsz használni. Keverj egy keveset tésztához, rizshez, zabpehelyhez, vagy locsolj belőle a salátára, grillezett zöldségekre, vagy halételekre, azonban főzésre ez az olaj sem alkalmas, mivel nagyon hamar megég. 

Olívaolaj

Felhasználása: főzés, sütés, párolás, marinálás, stb.

Az olívaolaj igazi kincs a konyhában, rendkívül széleskörűen lehet vele dolgozni, az íze pedig semleges, így minden ételhez remekül illik. A mediterrán országokban régóta töretlen népszerűségnek örvend, és ezt a vonalat már más országok lakói is követik. Ez leginkább annak köszönhető, hogy számos jótékony hatása van szervezetünkre, például csökkenteni a koleszterin szintet, szebbé teszi bőrünket és hajunkat, valamint felturbózza az anyagcserénket. A legjobb, ha az extra szűz olíva olajat választod, amely a legelső sajtolásból származik, ezért a legjobb minőségű is. Használható főzéshez, sütéshez, de remek kiegészítője lehet bármilyen salátának is.

hirdetes

Kókuszolaj

Felhasználása: sütés, főzés

A napjainkban igen népszerű kókuszolaj elsősorban sütéshez ajánlott, de alkalmas főzésre is, továbbá a vaj remek helyettesítője lehet állagának köszönhetően. Rendkívül magas szaturált zsír-tartalommal bír, amely egyes kutatások szerint segítség lehet a fogyókúrázók számára, továbbá a cukorbetegek számára is kedvező hatású a fogyasztása az inzulin szinten tartásának érdekében; azonban a szívbetegséggel élők számára nem feltétlenül ajánlott a használata, mert minimális értékben növelheti a koleszterin szintjét. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Zsírleszívás

A zsyrleszívás egy sebészi folyamat, melynek során a mestersgesen távolítják el felesleges... Tovább

Réz

A réz rengeteg élettani folyamatban főszerepet játszik, ugyanis részt vesz a szervezetünkre... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód vitamin