Vitalzone Már csatlakoztam Köszi, most nem

Milyen szokások, hagyományok, hiedelmek kapcsolódnak a Halottak Napja (Halloween) és as Mindenszentek ünnepéhez?

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Június 21. Csütörtök - Alajos
hirdetes
 | Szerző: Lévi
címkék: ünnep

Halottak napja (Halloween), Mindenszentek szokások, hagyományok, hiedelmek

hirdetes

Mindenszentek és halottak napja

A mindenszentek vagy halottak napja egy keresztény ünnep, melyet november 1-jén tartanak. Hazánkban inkább a megemlékezésről szól ez az ünnep, sok más országban – főként Amerikában – ez boldog ünnepként tartják számon, ez az este a Halloween; ilyenkor mindenki kidekorálja otthonát, a fiatalabbak pedig házról házra járva édességet gyűjtenek. Magyarországon egyre elterjedtebb a halloween-típusú díszítések és bulik.

Mindenszentek, halottak napja története, eredete


A mindenszentek a halottak napját előzi meg. Estéjét a halottak estéjének is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére.
Magyarországon több évtizedes szünet után 2001-től újra munkaszüneti nap november 1-je.
Mindenszentekkor azon szentekről emlékeznek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. Az ezt követő halottak napja egyházi ünnepből vált fokozatosan általános, népi megemlékezéssé.

hirdetes

 

Milyen szokások, hagyományok hiedelmek kapcsolódnak a Halottak Napja (Halloween) és a Mindenszentek ünnepéhez?


Halloween eredete, története, mi az a Halloween?

 

A halloween eredete a római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét. A kelta hagyományok közt szerepelt a samhain, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Ekkor a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő kelták megünnepelték a kelta újévet, amely november 1-jére esett és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Ez a nap jelentette a sötétség kezdetét, mert a kelták azt hitték, hogy a napisten Samhain a halál és a sötétség istenének fogságába került. Október 31-én az újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, amelyek különböző formákban jelentek meg, ezek rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. A kelta papok egy hegytetőn a szent tölgy alatt gyülekeztek, tüzet gyújtottak és termény és állatáldozatokat mutattak be, majd a tűz körül táncoltak. Reggel a papok minden családnak adtak ebből a parázsból, hogy új tüzeket gyújthassanak velük, melyek elűzik a gonosz szellemeket és melegen tartják az otthonokat.

 

A Halloween ünneplése amerikai szokás?

Nem, hiszen már a kelták ezen a napon, vagyis november elsején az emberek állatbőröket vettek magukra és Samhain tiszteletére háromnapos ünnepet tartottak. Ez volt az első halloween fesztivál, melynek pogány szokásai keveredtek aztán más ünnepekkel. Amikor a rómaiak elfoglalták a kelta területeket, ők is megtartották a saját szokásaikat. Két rokon római ünnep is elvegyült a halloweennel, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz. Az első a római feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma), ez az ünnep szintén november 1-jére esett.

 

Az újkori Halloween ünnep

Miért mondják mégis, hogy a Halloween Amerikai/Britt szokás? Azért, mert ezt a kelta hagyományt az angolszász országokban élesztették újá! Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este a halloween („minden szent estéje”). Ez az éjszaka náluk a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája. A halloween az Egyesült Államokból indult az angol "All Hallows"-ból alakult ki (magyarul mindenszentek). Ilyenkor különböző világító töklámpásokat láthatunk minden háznál, sőt, félelmetesebbnél félelmetesebb tárgyakkal dekorálják ki portájukat az ottaniak.

 


Halloween és halottak napja szokások, hagyományok

 

Szokások, hagyományok Mindenszentek, Halottak napja (Halloween) ünnepein


A mindenszentekhez és a halottak napjához kötődő szokásokat viszont nem csak a hithű keresztények gyakorolják. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban.  Babonásan hitték azt is, hogy a két nap közötti éjszakán a halottak misét tartanak a templomban.


Halottak napján, november 2-án, sokan útra kelnek, kimennek a temetőkbe, rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. Helyenként azt hitték, hogy aki másnak sírjáról leszedi a virágot, azt elviszi a halott. Éppígy gyertyát sem volt ajánlatos elvenni más sírjáról, mert azzal annak a halottnak bűneit is magára vonta az elkövető.

Akik nem tudnak kimenni a temetőbe, otthon gyújtanak gyertyát és megemlékeznek szeretteikről. Néhol úgy tartották, hogy akinek a gyertyája a családban legelőször leég, az hal meg leghamarabb. Ehhez a szokáshoz kapcsolódó némelyik népi hiedelem szerint a gyertyagyújtásnak az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkek" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben.

Természetesen e szent napon senki sem nézhetett munkája után, mert aki nem tisztelte meg halottait, az csúnyán pórul járt.

 

hirdetes

hirdetes

Különleges karácsonyi ajándékötletek 2014

Különleges karácsonyi ajándékötletek 2014

2014-11-28

Ha te is unod a zoknit, a sálat, ha nem akarsz megint telefont venni szeretteidnek, ha nem tudod, mit vegyél a nagyinak a kevéssé ismert rokonoknak, kollégáknak, ez a cikk neked szól!

Szilveszteri programok 2015/2016

Szilveszteri programok 2015/2016

2014-10-14

Szórakozz te is a legjobb helyek valamelyikén Szilveszter éjszakáján. Összegyűjtjük nektek a legérdekesebb programokat, így könnyebben tudtok majd választani ti is.

A világ egyik legrégebbi és legszebb fesztiválja, a Velencei Karnevál

A világ egyik legrégebbi és legszebb fesztiválja, a Velencei Karnevál

2013-11-05

Velence városának közösségi eseményeinek csúcspontját jelenti a minden évben megrendezésre kerülő karnevál. A világ legismertebb, barokkot idéző álarcos bálját a tavasz köszöntésének tiszteletére rendezik meg.


2013-10-24 Felejthetetlen karácsonyi élmények - Adventi vásárok Európában

Itthon is találunk karácsonyi vásárt szép számmal, azonban egy-egy külföldi nagyváros adventi vásárának meglátogatása olyan élménnyel szolgálhat, amit sokáig nem felejtünk el.

2014-12-07 Marcipános szaloncukor házilag

Készítsünk marcipános szaloncukrot házilag, sokkal finomabb és egészségesebb, mint a boltban kapható. Nézd meg te is, hogyan készítheted el, lepd meg szeretteidet vele.

2015-02-09 Húsvéti répatorta recepttel

Készíts te is répatortát Húsvétra, mutatok egy nagyon egyszerű, de annál nagyszerűbb receptet, mindenki imádni fogja ezt a répatortát, próbáld ki bátran.

2017-01-18 Saját készítésű ajándékok Valentin napra

Közeleg a Valentin nap, de még nincs ötleted az ajándékra? Szeretnéd valami személyessel meglepni kedvesed, olyasmivel, ami csak neki szól? Mutatunk ötleteket!

Legyen könnyebb a reggeli ébredés a következő tippekkel!

Ismerős az a helyzet, mikor reggel meghallod azt a borzalmas ébresztő hangot, és azonnal tudod, hogy semmi erőd és kedved kikelni a kényelmes ágyból?...

Gyakorlatok melyek tökéletesen hozzád illenek a horoszkópod szerint!

A rendszeres testmozgás rendkívül fontos, nem csak azért, hogy elérjük a számunka olyan nagyon fontos álomalakot, de azért is minél hosszabb...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb fogyással, alakformálással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.