notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hízlal-e a túlzott fehérjebevitel ?

hirdetes

Hizlal-e a túlzott fehérjebevitel?

Joósz Andrea

A legtöbb sportoló azt gondolja, hogy a több jobb is, így mega adag tömegnövelőt, aminosavat és anyagcsere fokozol fogyasztanak a fehérje mellett, hogy feltöltsék a szervezetüket. De valóban a több fehérje lenne a helyes válasz?A fehérjék aminosavakból állnak, amelyből 20 féle jelentős mennyiségben van jelen a szervezetben. A fehérjében az aminosavak peptid láncolatot alkotnak, így formálnak fehérjemolekulákat. Némely fehérjemolekula akár aminosavak sok ezreinek láncolatából is állhat.

Most megtudhatod, hogy mennyi fehérjét érdemes bevinned!

Az aminosavak szállítása és raktározása

Az aminosavak normális koncentrációja a vérben 35 és 65 mg/dl között van. Bár a különböző aminosavak precíz megoszlása a vérben rendszerint az elfogyasztott fehérje típustól függ. Egy olyan étrend, amely nem a megfelelő arányban tartalmazza az aminosavakat, korlátozhatja a fehérje szintézist. Ezért a legfontosabb jellemzője egy fehérjének, hogy biztosítsa legalább a kilenc esz-szenciális aminosavat és megfelelő mennyiségű nitrogént, hogy szintetizálja a többit. Ha valamely aminosavból túl sokat viszünk be a szükségeshez képest, akkor a fehérje szintézis korlátozott, hiszen a szervezet célja a komplett fehérje előállítása, részeket nem állít elő.

A fel nem használt aminosav pedig zsírként raktározódik. Az étkezés utáni 2-3 órában a vér aminosav koncentrációja nagyon lassan emelkedik, így csak kisebb mennyiségű aminosavat enged felszívódni egyszerre. Ezért nagy mennyiségű aminosav soha sincs jelen a vérben. A felesleget 5-10 percen belül a test sejtjei felszívják, többségét a máj. Amikor a vérplazmában az aminosav koncentráció a normál szint alá esik, az aminosavak a sejtből a plazma hiányának korrigálására elszállítódnak. így biztosított a plazma nagyjából állandó aminosav szintje.

hirdetes

A fehérjeraktározás felső határa

hirdetes

Minden sejt raktározási képességének van egy felső határa. Ha ezt a szintet eléri az aminosav mennyiség, a fennmaradó mennyiség vagy energiaként felhasználásra kerül, vagy zsírként raktározódik. Az energiaként történő felhasználás azzal kezdődik, hogy az aminosav nitrogént tartalmazó csoportját leválasztja a szervezet, így ammónia termelődik. A máj semlegesíti a mérgező ammóniát úgy, hogy széndioxiddal vegyíti, így egy másik salakanyag keletkezik, ami a véráramba kerül. A véráramból a vesén át pedig a húgy-rendszerbe kerül és vizeletként kiválasztódik.

Összegzés

A felesleges aminosav mennyiség nem tárolódik a szervezetben. Ha túlzott mennyiségben fogyasztunk fehérjét, akkor az megszabadul a nitrogén molekulájától. Tehát a túlzott mennyiségben fogyasztott fehérje felesleges aminosav lesz a szervezetben, amit a szervezet nem tud tárolni, így az aminosav más összetevőkké alakul, megszabadul a nitrogéntől, acetil koenzim-A-vá alakul (közvetlenül, vagy közvetetten a citromsav ciklusban). Ha az energia szükséglet úgy igényli, akkor az acetil koenzim-A nem bomlik tovább, helyette zsírsavvá alakul és testzsírként tárolódik. Végül tehát a felesleges fehérje nem izmot, hanem zsírt épít.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Bulémia

Mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással... Tovább

Jacuzzi

  A pezsgőfürdő használata kellemes közérzetet biztosít, relaxál, felfrissít. A... Tovább

Tovább a lexikonra