Youtube feliratkozás
 

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Szeptember 21. Péntek - Máté
hirdetes
 | Szerző: Sz.F.
címkék: egészség

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

hirdetes

Újraélesztés (CPR) egyszerűen, 3 lépésben

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Amikor valaki hirtelen szívmegállást szenved, akkor a helyes újraélesztési technika (CPR) ismeretében szó szerint megmentheted az életét. Sajnos azonban a legtöbb olyan helyzetben, amikor valaki hirtelen összeesik, a jelenlévők csak ijedten állnak és nem tudják, hogy mitévők legyenek a váratlan esetben.

A tétlenség azonban a szóban forgó személy életébe kerülhet, ugyanis a szervezet ilyenkor nem képes vért és oxigént eljuttatni a különböző szervekhez, ami rövid időn belül halált okoz. Sajnos csak minden második szívmegállást szenvedett áldozat kapja meg a megfelelő CPR-t, mielőtt a mentősök a helyszínre érkeznének, akik ilyenkor általában már semmit nem tehetnek azért, hogy megmenthessék őket.

hirdetes

 

A legtöbben azért félnek újraélesztést alkalmazni, mert nem akarnak kárt okozni az illető bordáiban, vagy egyszerűen nem mernek (mellkasi tájon) úgy érintkezni egy idegennel nyilvános helyen, ami normál esetben elfogadhatatlan lenne. Csak hogy itt nem normál esetről van szó. A hirtelen szívmegállás gyakoribb a férfiaknál, azonban a nők 50%-kal kevesebb alkalommal kapják meg a szükséges CPR-t egy jelenlévőtől, pusztán azért, mert az ismeretlenek nem mernek hozzájuk nyúlni.

 

Ilyen esetekben a hétköznapi szabályok háttérbe kell szoruljanak egy ember élete érdekében. Ne félj cselekedni! A következőkben megtudhatod, hogy hogyan menthetsz te is életet, ha valakinek megáll a szíve és azonnali CPR újraélesztésre van szüksége!

 

Mi az a CPR és hogyan lehet életet menteni vele?

 

A CPR a cardiopulmonary resuscitation, vagyis kardiopulmonális reszuszcitáció rövidítése. Ha valakinek megáll a légzése – például hirtelen szívmegállás, szívroham következtében, vagy miután majdnem megfulladt – a CPR segít oxigéndús vért juttatni a szervekhez, életben tartva ezzel az áldozatot, amíg a mentősök meg nem érkeznek. A mellkas nyomkodásával nyomást fejthetünk ki a szegycsontra a szív felett. Ilyenkor lényegében az áldozat szívét pumpálod – mert a szervezete önállóan nem képes rá – és így vért juttatsz abból a testük többi részébe.

 

Ha egy ember vérkeringése megáll, akkor akár másodperceken is múlhat az élete. Minden egyes CPR nélkül eltöltött percben 10%-kot esik az esélyük az életben maradásra. Ha valaki nem kap CPR-t, akkor 5 perc elteltével elkezdenek meghalni az agysejtjei. 10 perccel a szívmegállás után 0% esély van a túlélésre. A következő oldalon elmondom, hogyan éleszthetünk újra valakit a CPR segítségével! 

 

hirdetes
hirdetes

hirdetes

Ismerjétek meg az elképesztő eredményeket amiket az alma diétával értem el!

Ismerjétek meg az elképesztő eredményeket amiket az alma diétával értem el!

2018-07-18

A strandszezon mg nem múlt el, és még nem késő tenni az álomalakért. Egy olyan diétás módszert mutatok be, mellyel könnyedén, szenvedés nélkül érheted el álomalakodat, ráadásul ez a diéta mg nagyon egészséges is. Próbáld ki te is, és légy magabiztos idén

Leghasznosabb vitaminok 45 felett!

Leghasznosabb vitaminok 45 felett!

2018-07-17

45 éves kor fölött a testünk már sok változáson ment keresztül a húszas éveinkhez képest. Elengedhetetlenek a testünk helyes működéséhez ezek a vitaminok, ezért ne feledkezz meg róluk. Megmutatjuk melyek, azok a vitaminok, amikből sokkal többet kellene fo

Amiről szinte senki nem tud – Mit is nevezünk normális vérnyomásnak?

Amiről szinte senki nem tud – Mit is nevezünk normális vérnyomásnak?

2018-07-11

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan kell mérni a vérnyomást, és mi számít normális értéknek. Éppen ezért íródott most ez a cikk, ideje mindent elmondani, amit csak tudni érdemes!


2018-07-07 Miért és hogyan érdemes matcha teát inni

A Távol-Keletem már legalább egy évezrede fogyasztják a tea ezen fajtáját, a tudatos, egészséges étkezés modern hullámának köszönhetően az utóbbi években a nemzetközi piacot is elkezdte meghódítani.

2018-07-24 Hány évesen kellene szülniük a nőknek? Itt a válasz!

Sokszor megjelenő, és fontos kérdés, hogy mikor is ideális gyermeket vállalni. A válasz azonban nagyon nehéz, mivel ezt nem csak a biológiai óra határozza meg. sajnos azonban tény, hogy a ketyegés megállíthatatlan, bár tenni azért sok mindent lehet!

2018-07-24 Tudtad? Ez történik a testeddel, ha lenyeled a dinnye magját!

Ki szokta megenni a görögdinnye magját? Ki az, aki szereti? Szinte senki, pedig ha tisztában lennénk bizonyos egészségügyi előnyeivel, valószínűleg nem így cselekednénk és onnantól kezdve mindig megennénk.

2018-08-19 Mi az a kókusz aminó szósz, és miért érdemes kipróbálni a szójaszósz helyett?

Afféle „ötödik ízként” tartják számon a kókusz aminó szószt, hiszen nem mondható sem határozottan sósnak, édesnek, keserűnek és savanyúnak sem. Az egyetlen probléma csak az, hogy a szójaszósz nem számít kifejezetten egészséges élelmiszernek.

5 őszi fitnesztipp

Itt van az ősz, itt van újra, sajnos ilyenkor sokaknak megy el a kedvük az edzéstől…Éppen ezért íródott ez a cikk, olvasd el bátran és vesd...

Tudományosan igazolva – Egy nő sem dolgozhatna napi 7 óránál többet!

Tudományosan is igazolták, hogy egyetlen nő sem dolgozhatna napi hét óránál többet, az okokat mostani cikkünkben osztjuk meg veletek! 
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb fogyással, alakformálással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.