Vitalzone Már csatlakoztam Köszi, most nem

Sózni vagy nem sózni? Minden, amit érdemes tudni a sóról és megfelelő fogyasztásáról

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Június 25. Hétfő - Vilmos
hirdetes
címkék:

Sózni vagy nem sózni? A válasz: sózni, de mértékkel!

hirdetes

Só

Ismerjük talán mindannyian a népmesét, amelyben a király megkéri a három leányát, hogy mondják el, mennyire szeretik őt…

Fel is háborodik, amikor a legkisebb leánya azt mondja:

„Édesapám, én úgy szeretem magát, mint emberek a sót”. Túl alantasnak és egyszerűnek véli ezt a király és kitagadja a leányát, majd a mese folytatásában rájön, hogy só nélkül nem élet az élet… Ez így is van, ugyanakkor túl sok sóval ártunk az egészségünknek.

A cikkből kiderül minden, amit dióhéjban érdemes tudni a sóról!
Mi az eredete, mi a jótékony hatása, mennyi az ajánlott napi fogyasztása és mi az a mennyiség, ami fölött egészségügyi problémákat okoz és miért? Mivel válthatjuk ki a só ízfokozó szerepét? Lássuk!

Sokszor találkozom a problémával, hogy embereknek már viszonylag rendben van a táplálkozásuk de még mindig jelentős a mesterséges fűszerkeverékek vagy a só mennyisége az elfogyasztott étkekben. A só nemcsak egészségtelen nagy mennyiségben, de bizony jelentős gátja lehet a fogyásnak, szálkásodásnak is.

Biológiai és élettani tény, hogy a sók létfontosságú anyagok a szervezetünk számára. A túlzott bevitel azonban káros.

hirdetes

„Minden mérgező, semmi sem mérgező, az egész csak mennyiség kérdése.” /Claude Bernard/

 

A só történelme dióhéjban

A Föld összes sója alapvetően a tengerekből származik (a tudomány vitatja, hogy a tengerekbe honnan került bele a só, de azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a Világtenger eleve sós volt). A só egyidős az emberiséggel.

Jelenlegi tudásunk szerint Hallstatt volt a Föld első sóbányája és Kr.e. 12. századtól már működött. A középkori  Európában a királyok egyik legfőbb bevétele a só bányászatából és kereskedelméből származott. A só felhasználásának egyik fő célja a tartósítás volt a kezdetektől fogva és másodsorban az ízek fokozása.

A Föld számos pontján, számos népcsoport használta fel a sót régmúlt időkre visszatekintve.

Állítólag a dán füstölt só (ami egy tengeri só, hidegen, bükkfán füstölt sötétbarna színű) előállítási eljárása a vikingektől származik; de a hawaii Alae sóról is tudjuk, hogy évszázadok óta használják Hawaii szigetén. (Ez utóbbi egyébként vöröses színű vasoxid tartalma miatt, nevét a vulkanikus vörösagyagról kapta). A világ egy teljesen eltérő pontján, Koreában régóta használják a Jukyeom sót, ami a koreai füstölt bambusz só. A só mindenhol ott van, az emberiség történetében a legkeresettebb árucikk volt. Háborúk dúltak érte, királyságok virágoztak vagy buktak el a só miatt.

hirdetes
hirdetes

hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb fogyással, alakformálással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.